Market Beat: Η απόφαση της Fed, είναι πιθανά αφορμή για δραστική βελτίωση του κλίματος

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 10:24
UPD:10:24
FOSPHOTOS /MENELAOS MYRILLAS

Η επίμονη συσσώρευση γύρω από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας χωρίς ακόμα μια ανοδική συνεδρίαση έδωσε την ευκαιρία για εκτόνωση των πιέσεων που είχαν αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η διακριτικότητα με την οποία ασκήθηκαν δεν επέτρεψε με υπερβολικά βίαιες κινήσεις να δημιουργηθεί πανικός που θα μεταμόρφωνε την διόρθωση σε πτώση διαρκείας. Η χθεσινή δυναμική ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση της αναγνώρισης από τους ισχυρούς παράγοντες του ΧΑ της στήριξης στην ζώνη των 371 - 373 μονάδων μια μέρα που οι παγκόσμια επενδυτική κοινότητα κοίταζε προς τις ΗΠΑ και τη Fed. Και σήμερα, οι συνθήκες θα εμφανίσουν αλλαγή που η βάση της θα είναι η αντίδραση των επενδυτών σε μια κίνηση σχετικά απροσδόκητη αλλά που αποδείχθηκε ορθά επιλεγμένη χρονικά.   

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στο Χ.Α. όμως θα αλλάξει το κλίμα από την ώρα που στις συναλλαγές θα εισέλθουν οι ξένοι θεσμικοί, επηρεασμένοι από τα συμπεράσματα των αναλυτών που θεώρησαν θετική εξέλιξη την απόφαση για έναρξη στο tapering γιατί λυτρώνει την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα από το άγχος του «αν και του πότε».

Παράλληλα οι οδηγίες για το μέλλον των επιτοκίων έδειξαν, πως δεν θα είναι το επίπεδο της ανεργίας το βασικό κριτήριο για την Fed, ως προς την στιγμή που θα σκεφθεί την αύξηση των επιτοκίων. Βάζοντας ως πρώτο παράγοντα για την άνοδο τους από το μηδέν την εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα που θεωρεί καταλληλότερα η Κεντρική Τράπεζα που είναι ως γνωστό κοντά και λίγο πάνω από 2%. Οι αποδόσεις των 10 - ετών ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,89%, αλλά παραμένουν κάτω από το  αποκορύφωμά τους το 2013 στο 3%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι μετοχικές αξίες των ΗΠΑ κινήθηκαν χθες με νευρικότητα αρχικά, για να ακολουθήσει ένα εκρηκτικό ράλι, οδηγώντας τον Dow και τον S & P 500 σε επίπεδα κλεισίματος που αντιστοιχούν στα υψηλά όλων των εποχών μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι θα αρχίσει τη χαλάρωση στο ιστορικό της πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας γνωστό ως QE.

Ενώ η κίνηση της Fed αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς στην αγορά, επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία έχει πατήσει σε πιο στέρεα βάση και αποφάσισε να απαλλάξει την επενδυτική κοινότητα από το ζήτημα του πότε η Fed θα αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκαλώντας ανακούφιση σε ορισμένους επενδυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές .

Η απόφαση είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία και αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά 10 δις δολάρια στα 75 δις δολάρια, ενώ αναφέρεται επίσης ότι το βασικό της επιτόκιο θα παραμείνει στο πάτο ακόμη περισσότερο από ό, τι είχε υποσχεθεί στο παρελθόν. Είπαν ότι  κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κατάλληλο να κρατήσουν τα overnight επιτόκια κοντά στο μηδέν ακόμα για καιρό μετά από τότε που το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ θα πέσει κάτω από 6,5%.

Ωστόσο, η απόφαση να προχωρήσουν τώρα παρά αργότερα υπογράμμισε τις καλύτερες προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ και την αγορά εργασίας. Επίσης, σηματοδότησε μια κρίσιμη στροφή για το μεγαλύτερο πείραμα επί της νομισματικής πολιτικής που έγινε ποτέ.

Οι μετοχές σημείωσαν εκτεταμένες απώλειες αμέσως μετά την ανακοίνωση, αλλά γρήγορα η δυναμική της καθόδου ανατράπηκε και ξεκίνησε το ανοδικό ράλι. Η κίνηση της ημέρας σηματοδότησε την μεγαλύτερη ταλάντευση από το υψηλό ημέρας στο χαμηλό για τον S & P 500 σε δύο χρόνια. Όλοι και οι 10 κλαδικοί δείκτες που περιλαμβάνουν τις μετοχές S&P 500 έκλεισαν υψηλότερα, και ο δείκτης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εμφάνισε άνοδο 2,4%.

Ο δείκτης Dow Jones είχε τελικά άνοδο 292,71 μονάδες ή 1,84%, για να λήξει στις 16.167,97, σε επίπεδα ρεκόρ κλεισίματος. Ο S&P 500 κέρδισε 29,65 μονάδες ή 1,66%, για να φθάσουν στις 1.810,65 που επίσης, ένα ρεκόρ κλεισίματος σε νέο υψηλό. Ο Nasdaq Composite αναρριχήθηκε 46,384 μονάδες ή 1,15%, για να κλείσει στις 4.070, 064.

Ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke υπαινίχθηκε μια μείωση στο QE το Μάιο. Το θέμα του πότε η Fed θα κάνει την κίνησή της ήταν μια πηγή αβεβαιότητας για τις αγορές από τότε. Η Fed εξέπληξε τις αγορές πριν από τρεις μήνες, επιλέγοντας να μην μειώσουν τον τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές,  ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες, με τους επενδυτές να  προετοιμάζονται για την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed για το 2013.

Ο FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,85% υψηλότερα , ο δείκτης  FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,09%, ο DAX ^GDAXI+1,06% κατέγραψε κέρδη 1,06%, ο CAC ενισχύθηκε 1,00%, ενώ στο +1,07% και στο +1,15% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB αντίστοιχα.

Σε λιγότερο από δύο ώρες, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασής της για την πορεία του προγράμματος αγοράς assets.

Υπάρχουν προσδοκίες ότι ο πρόεδρος της Fed Mπεν Μπερνάνκε , ο οποίος θα προεδρεύσει της τελευταίας συνέντευξης Τύπου ως επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας, μπορεί να χρησιμοποιήσει μία πιο επιθετική «γλώσσα», αν και οι αναλυτές εκτιμούν πως οι πιθανότητες για ανακοίνωση του tapering σήμερα, είναι χαμηλές.

Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ , ο γερμανικός δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος του Ifo, σημείωσε άνοδο στο 109,5 για το μήνα Δεκέμβριο, από 109,3 το Νοέμβριο . Αν και ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών βρέθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις, ο δείκτης των μελλοντικών προσδοκιών έδειξε ότι οι επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι πιο αισιόδοξες από ότι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Στη Βρετανία, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο κατά τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το 7,4% , το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν την ανεργία να παραμείνει σταθερή στο 7,6%. Η πτώση αυτή φέρνει την ανεργία πιο κοντά στο 7%, που είναι και το όριο που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας το οποίο «δικαιολογεί» μια αύξηση των επιτοκίων.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι επίκειται τομή του ΚΜΟ 50 ημερών από τον ΚΜΟ30 ημερών με αρνητικές συνέπειες για το μεσοπρόθεσμο μέλλον των τιμών. Αλλά το γεγονός πως ο δείκτης των παραγώγων και των blue chip έκλεισε ένα εκατοστό της μονάδας χαμηλότερα δεν επέτρεψε στον ΚΜΟ30 (ορίστηκε στις 386,35 μονάδες) να περάσει κάτω από τον αργότερό του ΚΜΟ50 (ορίστηκε στις 385,37 μονάδες) μετά από το κλείσιμο του 25άρη στις 376,98 μονάδες.

Μπορεί σήμερα η αντίδραση να είναι σύμφωνη με την απόφαση των traders των παραγώγων στο τέλος των συναλλαγών στα ΣΜΕ που ο συνολικός τους τζίρος έφθασε τα 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή να κινηθεί ανοδικά επιβεβαιώνοντας την προήγηση του ΣΜΕ με εκκαθάριση στις 378,25 μονάδες με τον υποκείμενο πεισματικά σφηνωμένο στις 377. Είναι η τελευταία μέρα που οι σειρές  του 2013 θα διαπραγματευθούν σε όλη τη διάρκεια των ελεύθερων συναλλαγών και το πλήθος των ανοικτών θέσεων για το ΣΜΕ Δεκεμβρίου είναι 19.929 ενώ η σειρά Ιανουαρίου έχει ήδη 33.616  ανοικτά συμβόλαια

Στο Χ.Α.

Οριακές διακυμάνσεις, χαμηλός τζίρος, υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον και γενικότερα στάση αναμονής, ήταν τα χαρακτηριστικά της εικόνας της έκτης συνεχόμενης πτωτικής συνεδρίασης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Πιέσεις σε τράπεζες, MIG, ΟΠΑΠ. ΟΠΑΠ-2,53% Ανοδική αντίδραση σε Tέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΔΕΗ+2,38% Σωλ. Κορίνθου, Coca Cola.

Ο «εγκλωβισμός» του Γενικού Δείκτη λίγο κάτω από τις 1.150 μονάδες το τελευταίο διάστημα έχει, σχεδόν ολοκληρωτικά, να κάνει, με το αρνητικό τοπίο που έχει δημιουργήσει για τις επενδύσεις στο Χ.Α, ο φόρος υπεραξίας, με την διάθεση βελτίωσης του πλαισίου του να έχει μεν «εκφραστεί» από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά η υλοποίησή της ακόμη να είναι σε αναμονή.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.146,26 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%, κινούμενος από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.144,13 μονάδων με πτώση 0,22%, έως το υψηλό των 1.155,13 μονάδων με άνοδο 0,74%.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα και στα 63,77 εκατ. ευρώ , ενώ ο όγκος στα 30,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά στις τραπεζικές μετοχές και – ειδικά – τα warrants, τα οποία έχουν «ταλαιπωρηθεί» έντονα από την περασμένη εβδομάδα, λόγω του φόρου υπεραξίας.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,03%, ο δείκτης FTSE Large Cap έκλεισε αμετάβλητος στις 376,98 μονάδες, και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατέγραψε κέρδη 0,72%.

Οι πιέσεις, αν και ήταν σχετικά ελεγχόμενες, και χθες επικεντρώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να κλείνει με πτώση 1,69%, την Alpha BankΑΛΦΑ-0,68% να υποχωρεί 0,68%, την Πειραιώς να σημειώνει απώλειες 0,69%, ενώ η Eurobank έκλεισε αμετάβλητη στο 0,518 ευρώ.

«Ζυγισμένη» ήταν η εικόνα στα υπόλοιπα blue chips, με τα μεγαλύτερα κέρδη να καταγράφουν οι Τέρνα Ενεργειακή +2,90%, Σωλ. Κορίνθου +2,44%, ΔΕΗ +2,38%, Coca Cola +2,01%, Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+1,97% +1,97%, Jumbo +1,10% και ΟΛΠ ΟΛΠ+0,93% +0,93%.

Τα «ηνία» της πτώσης στον δείκτη FTSE Large Cap είχαν οι MIG -3,99%, OΠΑΠ -2,53%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ-1,75% -1,75%, Folli Follie -1,51% και Τιτάν -1,29%.

Σήμερα

(Reuters) Οι ασιατικές αγορές μετοχών είχαν ράλι σήμερα καθώς η δέσμευση για χαμηλά επιτόκια της Federal Reserve φάνηκε να έχει αντισταθμίσει την θεωρούμενη επί μακρόν ως επίφοβη απόφαση να αρχίσει το tapering, στέλνοντας τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε νέα ύψη και το δολάριο να καλπάζει πάνω από τα 104,00 γεν, για πρώτη φορά από το 2008. Το δολάριο ήταν ένας σημαντικός επωφελούμενος, που έφτασε στα 104,15 γεν, ενώ το ευρώ επέστρεψε στα 1,3685 δολάρια.

Η κατηφόρα στο γιεν έχει θεωρηθεί ως θετική για τις ιαπωνικές εξαγωγές και τα κέρδη των επιχειρήσεων, και κατά συνέπεια για τον Nikkei ο οποίος αναρριχήθηκε 1,7% πλησιάζοντας το αποκορύφωμά του για το τρέχον έτος.

Οι μετοχές στο Σίδνεϊ και τη Σεούλ  κέρδισαν 0,8%, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε στο 0,2%.

Μετά από μήνες αγωνίας, οι επενδυτές εξέλαβαν την απόφαση της Fed να κατεβάσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, ως ένα μικρό βήμα και εκτίμησαν πως η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αντέξει. Η  Fed κατάφερε να μαλακώσει το χτύπημα κάνοντας την προς τα εμπρός καθοδήγηση της ακόμα πιο dovish. Δηλαδή υπέρ της διατήρησης της χαλαρότητας μέσα από το καθεστώς των χαμηλών επιτοκίων.   

«Είναι πιθανό να είναι σκόπιμο να διατηρηθεί το σημερινό εύρος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ακόμα περισσότερο από την στιγμή που οι μειώσεις της ανεργίας την φέρουν σε ποσοστό κάτω από 6,5%, ειδικά αν ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να τρέχει κάτω από το 2%» ανέφερε η δήλωση της Fed .

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Από τους αναλυτές που δημοσιευτήκαν απόψεις τους στο διαδίκτυο ξεχωρίσαμε τις παρατηρήσεις του Απ. Μάνθου

«Άμεση προτεραιότητα του Γενικού Δείκτη στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι η ανοδική επιβεβαιωμένη επανάκτηση του μεσοπρόθεσμου απλού κινητού μέσου των 50 ημερών, στις 1164 μονάδες, καθώς η παρατεταμένη παραμονή του κάτω από αυτόν, ενισχύει το στρατόπεδο των “Bears” και εν συνέχεια το σενάριο καθοδικής αναμέτρησης με το διαγραμματικό όριο των 1095 μονάδων».

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ας αρχίσει το Tapering τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν μετά τα μέσα του 2015.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προστατεύεται η α' κατοικία από τους πλειστηριασμούς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί της α' κατοικίας έως 31/12/2014, εφόσον οι οφειλέτες πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια: 1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. 2. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ. 3. Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
  • Χωρίς τη ρητή συμφωνία της τρόικας, αλλά με την ανοχή της είναι, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, η οποία παρουσιάστηκε χθες. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις εκ μέρους κάποιων βουλευτών, ωστόσο εκτίμησε πως «έχει γίνει κατανοητό ότι είναι μια ρύθμιση δίκαιη, ισορροπημένη που έρχεται χωρίς τη ρητή συμφωνία της τρόικας και πιστεύω με την ανοχή της». Ο υπουργός ανέφερε ότι είχε χθες το πρωί μια συνάντηση με βουλευτές και άλλη μια το απόγευμα και όπως είπε, στη δεύτερη υπήρχε μια διαφορετική τοποθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Βουλή είναι κυρίαρχη και οι ίδιοι οι βουλευτές θα αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολάρια αποφάσισε η Fed  κατά την τελευταία και πιο κρίσιμη για την αμερικανική οικονομία, συνεδρίασή της για το 2013. Επίσης κράτησε σταθερό στο 0,25% το βασικό της επιτόκιο. H Fed παραβλέποντας το χαμηλό πληθωρισμό και την απόσταση 0.5% από το σημείο-στόχο του ποσοστού ανεργίας προχωρά σε περικοπή του QE3 μειώνοντας  το πρόγραμμα από τα 85 δισ. δολάρια στα 75 δις δολάρια. Πιο ειδικά η Fed προχωρά σε tapering του προγράμματος QE3 κατά 12% ανά μήνα. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι το πρώτο σημάδι ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, και επιστροφής από την ύφεση που είχε προέλθει από την κρίση του 2008. Επίσης περικόπτει τις επαναγορές ομολόγων στα $40 από $45 δισ. κάθε μήνα, όπως επίσης περικόπτει  και τις αγορές Mortgage Backed Securities στα $35 από $40 δισ. κάθε μήνα.
  • Σε συμφωνία σχετικά με την τραπεζική ενοποίηση κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις. «Είναι μια μείζων συμφωνία, είναι μια αποφασιστική συμφωνία, είναι μια συμφωνία ιστορικής εμβέλειας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Πιο συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι είναι «μια ωραία ημέρα». Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, έκανε λόγο για «αξιομνημόνευτη ημέρα» και για «επαναστατικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα».
  • Με μελανά χρώματα περιγράφεται ο ρόλος της τρόικας στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που  κατατέθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ. Το προσχέδιο κατατέθηκε από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει σχετική έρευνα, τον Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και τον Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία).

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα