Fed: Μείωση κατά 10 δισ. δολάρια της αγοράς ομολόγων

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 22:54
UPD:23:25
REUTERS/JONATHAN ERNST

Τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολάρια αποφάσισε η Fed  κατά την τελευταία και πιο κρίσιμη για την αμερικανική οικονομία, συνεδρίασή της για το 2013. Επίσης κράτησε σταθερό στο 0,25% το βασικό της επιτόκιο.

H Fed παραβλέποντας το χαμηλό πληθωρισμό και την απόσταση 0.5% από το σημείο-στόχο του ποσοστού ανεργίας προχωρά σε περικοπή του QE3 μειώνοντας  το πρόγραμμα από τα 85 δισ. δολάρια στα 75 δισ δολάρια.

Πιο ειδικά η Fed προχωρά σε tapering του προγράμματος QE3 κατά 12% ανά μήνα. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι το πρώτο σημάδι ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, και επιστροφής από την ύφεση που είχε προέλθει από την κρίση του 2008.

Επίσης περικόπτει τις επαναγορές ομολόγων στα $40 από $45 δισ. κάθε μήνα, όπως επίσης περικόπτει  και τις αγορές Mortgage Backed Securities στα $35 από $40 δισ. κάθε μήνα.

Επίσης η Fed δήλωσε  ότι στις ερχόμενες συνεδριάσεις θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περικοπές.

BBCWORLDNEWSWATCH

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ βασιστήκε στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει βελτίωση στην αγορά εργασίας. Μάλιστα στις προβλέψιες εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα πέσει στο 6,3% το 2014 από το σημερινό επίπεδο του 7%. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο ο  πρόεδρος της Fed Ο Μπεν Μπερνάνκε, δήλωσε πως τίποτα δεν είναι βέβαιο και πως οι οιεσδήποτε  αλλαγές θα γίνονται βάσει των δεδομένων που θα ισχύουν τη κάθε χρονική στιγμή.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα