«Ανεπιθύμητες οι άτακτες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος»

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2004 20:44

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος τόνισε σήμερα, μιλώντας σε διεθνές οικονομικό συμπόσιο στη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στο Τόκιο, ότι η υπερβολική αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος δεν βοηθά την οικονομική ανάπτυξη.

Τα σχόλια αυτά εκλαμβάνονται ως μία ακόμα ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αντίθετοι στην απότομη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, γιατί θα μπορούσε να υποσκάψει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Ο κ.Παπαδήμος επανέλαβε ότι η διεθνοποίηση του ευρώ πρέπει να καθοδηγείται από την αγορά, και όχι από την ΕΚΤ.

Ο κ. Παπαδήμος αρνήθηκε να σχολιάσει τη συναλλαγματική πολιτική της Ουάσιγκτον, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει την πολιτική του ισχυρού δολαρίου.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Τοσιχίκο Φουκούι υπογράμμισε ότι ο πλανήτης χρειάζεται ένα "αντίπαλο δέος" στο δολάριο, κωθώς αυτό θα είχε σταθεροποιητική επίπτωση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και πρόσθεσε ότι πάνω από 50 χώρες έχουν συνδέσει το νόμισμά τους με το ευρώ, η αναλογία των αποθεματικών σε ευρώ έχει φθάσει το 20% των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, ενώ περίπου το ένα τρίτο των διασυνοριακών εκδόσεων ομολόγων είναι πλέον σε ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα