Arcelor: Αύξηση των τιμών χάλυβα, σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2004 09:06

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, αναρριχήθηκαν το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης βιομηχανίας χάλυβα στον κόσμο, Arcelor SA, μετά τις αυξήσεις των τιμών στις οποίες προχώρησε τρεις φορές από τον Ιανουάριο.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 629 εκατ. ευρώ (816 εκατ. δολ.) ή 1,09 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 101 εκατ. ευρώ ή 21 σεντς ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν αύξηση της τάξης του 22%, φθάνοντας στα 7,15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η Arcelor, η οποία δημιουργήθηκε από συγχωνεύσεις το 2002, σχεδιάζει να αυξήσει κι άλλο τις τιμές σε τριμηνιαία βάση τον Ιανουάριο, μαζί με άλλες βιομηχανίες χάλυβα της Ευρώπης. Ο επικεφαλής της, Guy Dolle, είπε, ότι οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 20% σε ετήσια βάση, καθώς η ζήτηση στην Κίνα οδηγεί υψηλά το κόστος των πρώτων υλών, όπως του σιδηρομεταλλεύματος και του άνθρακα.

«Το κόστος των πρώτων υλών και της μεταφοράς των εμπορευμάτων, ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και σε πολύ υψηλά επίπεδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται, ότι, αυτές οι αυξήσεις θα συζητηθούν να μεταφερθούν στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, κατά τις διαπραγματεύσεις των συμβολαίων που θα κλειστούν.

Επτά οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα καθαρά κέρδη της Arcelor, θα ανήρχοντο σε 482 εκατ. ευρώ. Οι τιμές εξαγωγής του ατσαλιού σε σπείρες, διπλασιάστηκαν αυτό το έτος, φθάνοντας τα 592,50 δολ. ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με την έκδοση Metal Bulletin.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα