Πορτογαλία: Παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της νέας αξιολόγησης

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 16:49
UPD:17:02
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Σε περίπτωση που οι επιθεωρητές δηλώσουν ικανοποιημένοι από τον έλεγχο αυτό, η Πορτογαλία θα λάβει τη νέα δόση των 2,7 δισ. ευρώ.

Τα συμπεράσματα από την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας αναμένεται να παρουσιάσει το απόγευμα η πορτογαλική κυβέρνηση, τη στιγμή που η Λισαβόνα περιμένει εναγωνίως την έξοδό της από το μνημόνιο τον Ιούνιο του 2014.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως οι επιθεωρητές της τρόικας ολοκλήρωσαν τον νέο έλεγχο των λογαριασμών της χώρας. Τα αποτελέσματά του θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας και η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Σε περίπτωση που οι επιθεωρητές δηλώσουν ικανοποιημένοι από τον έλεγχο αυτό, η Πορτογαλία θα λάβει τη νέα δόση των 2,7 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο τριμηνιαίοι έλεγχοι πριν από την έξοδο της Πορτογαλίας από το ύψους 78 δισ. ευρώ πρόγραμμα αρωγής, που προβλέπεται για τον Ιούνιο του 2014.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ένα ρολόι που εμφανίζει τον χρόνο που απομένει για να βγει η Πορτογαλία από το μνημόνιο θα εγκατασταθεί στην έδρα ενός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το ψηφιακό ρολόι που μετράει τους μήνες, τις ημέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα ως «την έξοδο της τρόικας από την Πορτογαλία», αποκαλύφθηκε την Κυριακή από τον Πόρτας, πρόεδρο του δεξιού κόμματος CDS-PP, στη διάρκεια του συνεδρίου της νεολαίας του κόμματος στο Κάλντας ντα Ραΐνια.

«Το ρολόι θα εγκατασταθεί στη συνέχεια στην έδρα του κόμματός μας στη Λισαβόνα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του CDS-PP, μέλους του συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία.

Μετά την Ιρλανδία, η οποία έγινε την Κυριακή η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που βγήκε από ένα πρόγραμμα διεθνούς αρωγής, το CDS ελπίζει πως η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που λαμβάνει βοήθεια και θα ξαναβρεί τη χρηματοπιστωτική αυτονομία της.

«Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την Πορτογαλία χωρίς την τρόικα», δήλωσε ο Πόρτας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα