Ε.Ε.: Σταδιακός διαμοιρασμός κόστους για τράπεζες

Ευρωπαϊκή πρόταση για το κόστος εκκαθάρισης των τραπεζών
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 16:00
UPD:16:07
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Βάσει της πρότασης, το κόστος εκκαθάρισης μιας τράπεζας τον πρώτο χρόνο θα καλύπτεται πλήρως από ένα ειδικό ταμείο που θα ιδρύεται από τη χώρα στην οποία εδρεύει η τράπεζα. Τέτοια ειδικά ταμεία θα δημιουργηθούν σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης

Την επιβάρυνση της κάθε χώρας με το κόστος εκκαθάρισης των τραπεζών της, σε αρχικό στάδιο, και στη συνέχεια τη σταδιακή συμβολή των εταίρων της στην Ευρωζώνη, προβλέπει πρόταση της Ε.Ε. την οποία επικαλείται το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, την πρόταση, την οποία ετοίμασε η Λιθουανία, που έχει την προεδρία της Ε.Ε., θα εξεταστεί στην έκτακτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών και αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα συναντηθούν ξανά στο Βερολίνο την Δευτέρα για να προωθήσουν μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της εκκαθάρισης των υπό πτώχευση τραπεζών, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στο Reuters.

Στη συνάντηση θα παραβρίσκεται, κατά βάση, η ίδια ομάδα υπουργών Οικονομικών και αξιωματούχων που συναντήθηκαν στο Βερολίνο στις 6 Δεκεμβρίου, πρόσθεσαν οι πηγές. Το σχέδιο εκκαθάρισης το οποίο επεξεργάζονται οι χώρες της Ευρωζώνης αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης.

Όπως παρατηρεί το πρακτορείο, μία συμφωνία επί του θέματος πριν τη σύνοδο κορυφής στις 19-20 Δεκεμβρίου, θα δώσει στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τους εταίρους της τη δυνατότητα να διακηρύξει μια σημαντική μεταρρύθμιση στο θέμα της τραπεζικής ένωσης, παρά το γεγονός ότι η ανάληψη τους κόστους των υπό εκκαθάριση τραπεζών από πλευράς τους δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών.

Βάσει της πρότασης, το κόστος εκκαθάρισης μιας τράπεζας τον πρώτο χρόνο θα καλύπτεται πλήρως από ένα ειδικό ταμείο που θα ιδρύεται από τη χώρα στην οποία εδρεύει η τράπεζα. Τέτοια ειδικά ταμεία θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με το σχέδιο, σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης και θα αποτελούνται από εισφορά που θα πληρώνουν οι τράπεζες της κάθε χώρας αντίστοιχα. 

Η ετήσια εισφορά θα είναι ίση με 0,1% του συνόλου των καλυμμένων καταθέσεων. Αυτά τα ταμεία θα αγγίξουν την πλήρη οικονομική δυναμικότητά τους, δηλαδή το 1% του συνόλου των καλυμμένων καταθέσεων, μετά από μια δεκαετία. Το πρώτο χρόνο λειτουργίας τους θα έχουν κεφάλαιο ίσο με το 0,1% των καταθέσεων, τον δεύτερο 0,2% κ.ο.κ.

Εάν το σύνολο των εσόδων ενός ταμείου (από τις εισφορές στις τράπεζες της χώρας τους) κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του δεν είναι ικανοποιητικά για να χρηματοδοτήσουν την εκκαθάριση μίας τράπεζας, τότε τα αντίστοιχα ταμεία στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να εισφέρουν έως και το 10% των συνολικών κεφαλαίων τους για να το βοηθήσουν.

Το δεύτερο έτος, το ταμείο της χώρας θα είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιήσει έως και το 90% των συνολικών κεφαλαίων που θα διαθέτει για την εκκαθάριση μιας τράπεζας πριν ζητήσει την συμβολή των υπολοίπων ταμείων που θα απαιτείται να διαθέσουν έως και το 20% των κεφαλαίων τους.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα