Στο επίκεντρο η πορεία των εμπορευμάτων που συνδέονται με την ανάπτυξη

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 11:33
UPD:11:34
EPA/SAYED MUSTAFA

Έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας στις ΗΠΑ αναβάθμισε το outlook των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού με το σιτάρι να διαπραγματεύεται σε Σικάγο και Παρίσι χαμηλότερα αποτελώντας έναν απο τους μεγαλύτερους χαμένους της εβδομάδας. 

 του Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank

Τα εμπορεύματα που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη κινούνται σε «εορταστικούς» ρυθμούς με τα σημάδια της αυξημένης δραστηριότητας σε μερικούς απο τους μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως να συνεχίζουν την βελτιωσή τους.

Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της αγοράς με την συνάντηση της Fed στις 18 Δεκεμβρίου να δημιουργεί εικασίες πιθανής επιβράδυνσης του προγράμματος επαναγοράς στοιχείων ενεργητικού νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σαν αποτέλεσμα, κάποια από  τα εμπορεύματα με την καλύτερη επίδοση για τον μήνα Δεκέμβριο τα συναντούμαι στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανικής παραγωγής, με το φυσικό αέριο και τον χαλκό να ξεχωρίζουν, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις για τα πολύτιμα μέταλα. Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται χαμηλότερα εξαιτίας και της πίεσης από την προσφορά με εξαίρεση κάποιες κατηγορίες εμπορευμάτων όπως του κακάο και του καφέ.

Συνολικά το 2013 αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά για τους επενδυτές στον κλάδο των εμπορευμάτων με την αύξηση της προσφοράς, τα σταθερά επίπεδα ανάπτυξης και τις πολύ σημαντικές επιδόσεις άλλων κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού, να έχουν μειώσει την ανάγκη διαφοροποίησης.

Ο καφές κινείται υψηλότερα παρά την ισχυρή παραγωγή

Η σημαντική άνοδος που παρατηρήθηκε στο καφέ τύπου Robusta ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο την περασμένη εβδομάδα και βοήθησε παράλληλα και τον καφέ τύπου Arabica να κινηθεί υψηλότερα. Τα επίπεδα παραγωγής των μεγαλύτερων παραγωγών παγκοσμίως σε Βραζιλία, Κολομβία και Βιετνάμ, αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα με την στήριξη να παρέχεται από τους αγρότες στο Βιετνάμ οι οποίοι διακράτησαν τμήμα της παραγωγής με την ελπίδα εκμετάλλευσης υψηλότερης τιμής στο μέλλον.

Τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων πιέζουν το σιτάρι

Έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας στις ΗΠΑ αναβάθμισε το outlook των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού με το σιτάρι να διαπραγματεύεται σε Σικάγο και Παρίσι χαμηλότερα αποτελώντας έναν απο τους μεγαλύτερους χαμένους της εβδομάδας. Στο Σικάγο, τα ΣΜΕ του Μαρτίου κινήθηκαν χαμηλότερα ενώ στο Παρίσι η τιμή έφτασε το σε χαμηλά τριών εβδομάδων με το ισχυρότερο Ευρώ να επηρεάζει την ισχυρή ζήτηση εξαγωγών.

Η κάλυψη θέσεων short οδηγεί τον χαλκό υψηλότερα

Ο χαλκός σημειώνει σημαντικές επιδόσεις τελευταία με την άνοδο αυτή να υποστηρίζεται από την μείωση των αποθεμάτων, ειδικότερα εκείνων που ελέγχονται από το London Metal Exchange. Πρόσφατα τα αποθέματα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών κάτι που ανάγκασε τους κερδοσκόπους να καλύψουν τις short θέσεις και να οδηγήσουν την τιμή στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ασταθής συναλλαγές σε χρυσό και ασήμι με το βλέμμα στη FOMC

Ο χρυσός και το ασήμι συνεχίζουν να αναζητούν τον δρόμο της ανάκαμψης με τους πωλητές να αναμένουν μια μικρή άνοδο για να μπουν στην αγορά. Κάτι τέτοιο συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα και με τα δύο μέταλλα να τα καταφέρνουν και να ενισχύονται στα USD 1268/oz και USD 20.51/oz, αντίστoιχα πριν τα νέα για πιθανή συμφωνία για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ και οι συζητήσεις για το “tapering” στείλουν πάλι πίσω τα δύο μέταλλα.

Ένα σημαντικό γεγονός μέχρι τις γιορτές, θα αποτελέσει η συνάντηση της FOMC στις 18 Δεκεμβρίου. Η αναμενόμενη συμφωνία για τον διετή προϋπολογισμό θα αφαιρέσει άλλο ένα εμπόδιο απο την Fed σχετικά με την έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος επαναφοράς στοιχείων ενεργητικού. Με τα καλύτερα απο το αναμενόμενο, αποτελέσματα για την οικονομία των ΗΠΑ απο την τελευταία συνάντηση, οι εικασίες ενισχύονται ότι η επιβράδυνση του προγράμματος (tapering) πιθανόν να ανακοινωθεί στην επόμενη συνάντηση.

Βραχυχρόνια δεν αναμένω το τρέχον εύρος ανάμεσα στα USD 1200 και USD 1260/oz να σπάσει καθώς όμως κινούμαστε σε μια εποχή μειωμένης ρευστότητας με τις κινήσεις να πραγματοποιούνται πιο σποραδικά, η προσοχή είναι απαραίτητη.

Το αργό πετρέλαιο χαμηλότερα

Το Brent κινήθηκε χαμηλότερα με την ανανεωμένη ελπίδα ότι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής στην Λιβύη θα λειτουργήσουν σύντομα. Το premium του Brent έναντι του WTI επέστρεψε στα USD 10/barrel ενώ το WTI έχει κινηθεί υψηλότερα τελευταία με την βελτίωση των υποδομών σε αγωγούς στις ΗΠΑ να βοηθούν την μεταφορά WTI στα διυλιστήρια του Κόλπου. Αυτό θα στείλει την στήριξη που περιμένει το  WTI και θα βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω διεύρυνσης του premium του με το Brent.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα