Νέες προκλήσεις αναζητεί η αγορά

Πέφτουν οι ρυθμοί
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:12

Η ΠΤΩΣΗ των τιμών πετρελαίου κατά 4% βοήθησε τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να μην αποκλίνουν πολύ από την πρόσφατη πορεία τους, όμως το ράλι φαίνεται να διεκόπη χθες ύστερα από τρεις εβδομάδες.

«Το πρόσφατο ράλι οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί επενδυτές, που παρέμεναν για πολύ καιρό στο περιθώριο, επέστρεψαν στην αγορά. Τώρα, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες άγγιξαν κάποια βασικά 'ψυχολογικά' επίπεδα. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι το ράλι πρέπει να σταματήσει, απλώς θα υπάρχουν περισσότερες προκλήσεις», επισημαίνουν αναλυτές.

Ωστόσο, το πρόσφατο ράλι δεν έχει πείσει ακόμη τους πάντες ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί, αφού αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη Wall Street, τα κέρδη της ασφαλιστικής εταιρείας American International Group και του ομίλου λιανικής Wal-Mart Stores αντιστάθμισαν τις ζημίες από τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, εξαιτίας της πτώσης των τιμών πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα 8 εβδομάδων.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν επίσης πέντε μεγάλες συμφωνίες στην αμερικανική αγορά, γεγονός που αναμένεται να καταστήσει, το 2004, το καλύτερο έτος για συμφωνίες στη Wall Street τουλάχιστον από το 2001 και ως εκ τούτου να προσφέρει στήριγμα στην αγορά.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 11,23 μονάδες, ποσοστό 0,11%, φθάνοντας στις 10.550,24 μονάδες. Με άνοδο 8,75 μονάδων, ποσοστό 0,42%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.094,09 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν σε οριακά χαμηλά επίπεδα, καθώς η περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ οδήγησε σε πτώση τις μετοχές ορισμένων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως Renault, ενώ ο ενεργειακός κλάδος δέχθηκε πλήγμα από τη νέα πτώση των τιμών πετρελαίου.

Η μετοχή της Alstom υποχώρησε 13,6%, από τη στιγμή που η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα κάτω το στόχο για τη μετοχή της, από τα 0,35 στα 0,18 ευρώ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της εταιρείας που πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, μπορεί να έχουν αρνητικές εκπλήξεις.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,08%, υπαναχωρώντας από τα υψηλά επίπεδα 28 μηνών που άγγιξε την Παρασκευή, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατέγραψε πτώση 0,32%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης ενισχύθηκε 1,88%, αγγίζοντας νέα υψηλά επίπεδα πέντε εβδομάδων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα