Παράταση μέχρι το 2006 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 10:45

Παράταση μέχρι το 2006 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, εξασφάλισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Αρχικά το περιθώριο που ειχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν μέχρι το 2005, αλλά τελικά δόθηκε παράταση ενός έτους μέχρι το 2006.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πλέον μια μεταστροφή του κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Ελλάδας, με τους εταίρους να είναι πιο συγκαταβατικοί για το πρόβλημα των πλαστών στοιχείων για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. δείχνουν να συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει για τα ελληνικά ελλείμματα αυστηρότερη στάση απ' ό,τι είχε τηρηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων χωρών-μελών.

Η Ε.Ε. αναγνώρισε ότι για τις αναθεωρήσεις του 1997-1999 δεν ευθύνεται η τωρινή κυβέρνηση και σημειώνει ότι οι κανόνες άλλαξαν το 2000, προσθέτοντας ότι το 2000 θα έπρεπε να έχει γίνει η αναπροσαρμογή, με την αλλαγή των δεδομένων.

Τέλος, δεν αμφισβητείται η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Επίτροπος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου συζητήθηκε η δημοσιονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών, σε δηλώσεις του, μίλησε για την καλή συνεργασία που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τις κοινοτικές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας είναι ένα θέμα το οποίο απασχόλησε την Eurostat για αρκετό καιρό, αλλά τελικά με την καλή συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της ελληνικής κυβέρνησης, έχουμε τώρα μια πιο καθαρή εικόνα», υπογράμμισε ο κ. Αλμούνια.

Ο κ. Αλμούνια σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν πάνω από 3% του ΑΕΠ σε όλη την περίοδο 1997-2003, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι με βάση τη μεθοδολογία που ίσχυε την περίοδο εκείνη, η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν σωστή και ότι η απόφαση αυτή δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Τέλος, ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες περιπτώσεις στο μέλλον», γι αυτό, όπως είπε, η Επιτροπή θα φέρει στο Συμβούλιο Ecofin συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού συστήματος στατιστικών δεδομένων, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Eurostat.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα