Energean Oil & Gas: Απολύτως απαραίτητη η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 18:12
UPD:18:14
ENΕRGΕAN OIL & GAS

Απόλυτη αναγκαιότητα για την Ελλάδα και για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου  χαρακτήρισε την ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Καβάλα ο οικονομικός διευθυντής της Energean Oil & Gas, Π. Μπένος, σε ομιλία του στο 2ο Ετήσιο Gas Forum της Φρανκφούρτης.

Το σχέδιο της υπόγειας αποθήκης έχει συμπεριληφθεί από την Κομισιόν στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος με βάση τη νομοθεσία EU No 347/2013, είπε ο κ. Μπένος, καθώς νέα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως οι αγωγοί TAP, IGB και East Med έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται, με στόχο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με τις απαιτούμενες ποσότητες του καυσίμου.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Energean Oil & Gas, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής, η εν λόγω αποθήκη είναι ιδανική για την υποστήριξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών όπως ο TAP και ο IGB καθώς βρίσκεται κοντά όχι μόνο στο σύστημα φυσικού αερίου της Ελλάδας αλλά και στους σχεδιασθέντες νέους αγωγούς.

Επιπλέον, οι κανόνες της Ε.Ε. απαιτούν  από την Ελλάδα να προχωρήσει στην αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας, καθώς υπάρχει πλέον ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά αλλά και επειδή η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% έως το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με την μελέτη βιωσιμότητας που έχει εκπονήσει η Energean Oil & Gas, το σχέδιο απαιτεί επένδυση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα αποθήκευσης εκτιμάται στο 1 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ η μέγιστη παραδοσιμότητα στο σύστημα εκτιμάται σε 9 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως.

«Η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού και διασφαλίζει ότι η περιοχή μπορεί να υποδεχθεί και να μεταφέρει μελλοντικές ποσότητες φυσικού αερίου με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο κ. Μπένος.

Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα μετατροπής του κοιτάσματος σε αποθήκη έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα