Νέα πτώση στο Χ.Α, αλλά και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 17:53
UPD:18:00
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Φωτογραφία αρχείου.

Αν και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις ωθώντας το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.180 μονάδες, ενεργοποιήθηκαν κάποιοι αγοραστές οι οποίοι προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, κι έτσι δημιουργήθηκαν κάποιες στηρίξεις. Ωστόσο, για άλλη μία ημέρα το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει πτωτικά, με «αδιάφορο» όγκο και τζίρο, γεγονός που τουλάχιστον υπογραμίζει πως δεν υπάρχει διάθεση ξεπουλήματος. Πιέσεις σε MIG, EXAE, EΛΠΕ, ΟΤΕ. ‘Ανοδος σε επιλεγμένα blue chips.

Ενδιαφέρον είναι το ότι παρόλο που διέρευσε γύρω στις 14:00 το μεσημέρι η είδηση ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι αισόδοξο πως θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και μάλιστα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, το Χ.Α είτε δεν την... «άκουσε» είτε περιμένει το επίσημο «οκ»για να αντιδράσει στα θετικά νέα.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε -0,84% κλείνοντας στις 1.186,03 μονάδες, κινούμενος από την αρχή της συνεδρίασης πτωτικά, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,7 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,19%, ο δείκτης FTSE Large Cap έκλεισε με απώλειες 0,36% και ο δείκτης FTSE Mid Cap έκλεισε 0,28% χαμηλότερα.

Στις τραπεζικές μετοχές σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις, με την Εθνική να υποχωρεί 2,77%, την Alpha Bank να σημειώνει πτώση 1,31%, την Πειραιώς να κλείνει στο 1,30%, ενώ πτώση της τάξης του 0,36% σημείωσε η Eurobank.

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα ήταν πτωτική με τις απώλειες ωστόσο να παραμένουν ήπιες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι MIG -3,78%, ΕΧΑΕ -2,64%, ΕΛΠΕ -2%, Coca Cola -1,89%, OΛΠ -1,79%, Ίντραλοτ -1,56%, ΟΤΕ -1,55% και Μότορ Όιλ -1,46%.

Ανοδικά ξεχώρισαν οι ΓΕΚ-Τέρνα +2,35%, Τέρνα Ενεργειακή +2,24%, Μυτιληναίος +2,13%, Ελλάκτωρ +1,84% και Frigoglass +0,75%.

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν εκάθαρα λείπουν οι ισχυροί καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν μία αποφασιστική κατεύθυνση στο Χ.Α. 

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα κυκλοφόρησε η είδηση από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ότι κλείνει η συμφωνία με την Τρόικα, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με πιθανές ημερομηνίες την 18η ή την 19η Δεκεμβρίου, όπου διεξάγεται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, καθώς δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup ή  euro working group.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ ( η οποία βέβαια θα πάει κατευθείαν στο... ταμείο του ΔΝΤ) , καθώς και  τους πλειστηριασμούς και τα  Ειδικά Αμυντικά Συστήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα