J Sainsbury: Οι υψηλότερες στην ιστορία της ζημίες

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2004 09:35

ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ, παρά ποτέ, ζημίες, εμφάνισε η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, J Sainsbury Plc, μετά την κίνηση του επικεφαλής της, Justin King, για αναδιάρθρωση του κόστους ύψους 550 εκατ. λιρών Αγγλίας (ενός δισ. δολ. ΗΠΑ), προκειμένου να ανακτήσει μερίδιο αγοράς.

Οι καθαρές της ζημίες τις 28 εβδομάδες, που έληξαν στις 9 Οκτωβρίου, ήταν 88 εκατ. λίρες, έναντι του προηγούμενου έτους, κατά το οποίο είχε εμφανίσει κέρδη 206 εκατ. λιρών, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Το μερίδιο της Sainsbury στην αγορά ειδών μπακαλικής της Βρετανίας, ύψους 202 δισ. δολ., μειώθηκε κατά 3,5% από το 1995, εξ αιτίας της μείωσης των τιμών από τους ανταγωνιστές της, σε συνδυασμό με το λανσάρισμα ενδυμάτων και ειδών οικιακής χρήσης από την Tesco Plc και την αλυσίδα Asda, της Wal-Mart Stores Inc.

O King, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, μειώνει το προσωπικό των κεντρικών γραφείων της εταιρείας κατά 25%, κλείνει τα ανακαινισμένα καταστήματα, με στόχο την ανάκαμψη των κερδών και την αύξηση των πωλήσεων.

«Οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά και το σχέδιο ανάκαμψης έχει ακόμη δρόμο», ανέφερε ο Tom Gadsby, οικονομικός αναλυτής της Williams de Broe, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, ο οποίος κατατάσσει τη μετοχή της στο «sell».

Οι μετοχές της Sainsbury, έχουν χάσει συνολικά φέτος ποσοστό της τάξης του 13%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 4,5 δισ. λίρες Αγγλίας. Αντιθέτως, οι μετοχές της Tesco, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Βρετανίας, έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 17% και της Wal-Mart, κατά 7%. Πέρυσι, η Sainsbury, έχασε τη δεύτερη θέση που κατείχε στην κατάταξη των μεγαλυτέρων εταιρειών λιανικής πώλησης στη Βρετανία, από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Asda.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα