Ευρωκοινοβούλιο: Στήριξη προς τους απολυμένους και το 2014-2020

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 18:02
UPD:20:16
REUTERS/VINCENT KESSLER

Το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Η οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. προς τους απολυμένους θα συνεχιστεί και κατά την περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι ευρωβουλευτές.

Μάλιστα, η ενίσχυση θα επεκταθεί και σε νέες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι, οι προσωρινά απασχολούμενοι και όσοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε η εισηγήτρια, Μαριάν Χαρκίν, (Φιλελεύθεροι, Ιρλανδία), βάσει εκτιμήσεων της Κομισιόν, το ποσοστό ένταξης όσων έλαβαν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠΠ) είναι 48%.

«Το Κοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για να πείσει τα κράτη μέλη να διατηρήσουν το Ταμείο κατά την περίοδο 2014-2020. Ωστόσο, ελπίζω ότι παρά τη μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος από 3,5 δισ. ευρώ σε 1,05 δισ.ευρώ, η χρηματοδότηση θα είναι αρκετή» πρόσθεσε.

Xρηματοδότηση από το ΕΤΠΠ θα μπορούν να λαμβάνουν και νέοι που δεν εργάζονται, ούτε παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, υπό την προϋπόθεση ότι προέρχονται από περιοχές που πλήττονται από μαζικές απολύσεις.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΤΠΠ συγχρηματοδοτεί (μαζί με τη συμβολή των κρατών μελών) μέτρα που θα βοηθήσουν τους απολυμένους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα εθνικά επιδόματα ανεργίας.

Η χρηματοδότηση από το ΕΤΠΠ μπορεί να καλύπτει έως και το 60% του συνολικού κόστους των απαιτούμενων μέτρων, όπως είναι η συνδρομή στην αναζήτηση εργασίας, η κατάρτιση και η δημιουργία επιχειρήσεων. Η Κομισιόν είχε προτείνει αρχικά το ανώτατο ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ένωσης να ανέρχεται στο 50%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα