ΕΑΣΕ: Αντιμέτωποι με έντονες πιέσεις οι CEOs

Εσπερίδα για τα ανώτατα στελέχη
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 15:14
UPD:15:17
Shutterstock

Σε ποσοστό 78% τα ανώτατα στελέχη αισθάνονται ότι έχουν τις αντοχές και την αυτοπεποίθηση να αντεπεξέλθουν των πολλαπλών δυσκολιών που συσσωρεύει η παρατεταμένη κρίση στην επιχείρηση που διοικούν.

Οι Έλληνες CEOs βιώνουν έντονη πίεση για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν τόσο την εταιρεία που διοικούν, όσο και την καριέρα τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα εσπερίδας που διοργάνωσε η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) την περασμένη Πέμπτη, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τον νέο ρόλο των Γενικών Διευθυντών.

Στη διάρκεια της εσπερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από την ICAP Group σε δείγμα 700 CEOs. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το άγχος για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η επιδείνωση στην εταιρεία που διοικούν αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία πίεσης που βιώνουν σήμερα τα ανώτατα στελέχη.

Ακολουθούν οι δύσκολες αποφάσεις (π.χ. απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.ά.) και η πίεση για καλύτερα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε ποσοστό 78% τα ανώτατα στελέχη αισθάνονται ότι έχουν τις αντοχές και την αυτοπεποίθηση να αντεπεξέλθουν των πολλαπλών δυσκολιών που συσσωρεύει η παρατεταμένη κρίση στην επιχείρηση που διοικούν.

«Ο CEO σήμερα πρέπει να έχει σωματική και, κυρίως, ψυχική δύναμη και πολύ ‘γερό στομάχι’ για να αντέξει στα πολύ δύσκολα και να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα, να παραμένει με ψηλά το κεφάλι όταν οι άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να εμπνέει τους ανθρώπους του να πετυχαίνουν δύσκολους στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ, Ν. Κωνσταντέλλος, και πρόσθεσε πως ο CEO οφείλει να μην συμβιβάζεται με ένα μέτριο αποτέλεσμα «των καιρών».

Τέλος, ο κ. Κωνσταντέλλος παρουσίασε τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας CEO σήμερα. Σε αυτές συγκαταλέγονται το όραμα και το σχέδιο για την επόμενη μέρα, το «leading by example» με πάθος και σκληρή δουλειά, η τόλμη, η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα, η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία και, βέβαια, η αντοχή που κάνει τη διαφορά, όταν συνδυαστεί με την αταλάντευτη επιδίωξη υψηλών στόχων.

Εν τω μεταξύ, τις κυριότερες αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες και ακίνητα καθώς και το πώς θα υπολογίζεται ο φόρος βάσει του νέου νόμου παρουσίασε ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της KPMG Μάριος Τ. Κυριάκου, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναμένονται διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, σύμφωνα με έρευνα της KPMG, παρατηρείται μείωση των συνολικών αποδοχών των ανωτάτων στελεχών το 2013 συγκριτικά με το 2012, η οποία προέρχεται από τη μείωση των βασικών και μεταβλητών αποδοχών. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των στελεχών που έλαβαν μεταβλητές αποδοχές το 2013 για την απόδοσή τους το 2012.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα