ΕΑΣΕ/ICAP: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 16:06
UPD:16:41

Στις 136 μονάδες αναρριχήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος των ΕΑΣΕ/ICAP το β’ τρίμηνο του 2013, από 124 μονάδες το α’ τρίμηνο, αντανακλώντας τη συνεχή βελτίωση της εμπιστοσύνης των CEOs των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τριμηνιαίας έκθεσης, στην οποία συμμετείχαν 2.340 διευθύνοντες σύμβουλοι/γενικοί διευθυντές, η βελτίωση του κλίματος μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ιδιαίτερα σημαντική επίδραση στη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών ανάπτυξης σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ειδικότερα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης σημείωσε αξιόλογη άνοδο και διαμορφώθηκε στις 196 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση της χώρας έναντι του περασμένου έτους ανήλθε σε 37% έναντι 16% το προηγούμενο τρίμηνο.

Θετικές είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά, γεγονός που αποτυπώνεται στην αύξηση του δείκτη στις 203 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί το επόμενο έτος αυξήθηκε σε 48% από 42% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε στις 134 μονάδες.

Το ποσοστό των CEOs που πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη  έναντι του περασμένου έτους αυξήθηκε σε 17% από 9% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου συνέχισε  την ανοδική πορεία και ανήλθε στις 172 μονάδες. Οι CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι έναντι των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Ένας στους δύο CEOs πιστεύει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, ενώ οι υπόλοιποι ότι αυτές θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, το 65% των CEOs συμφωνούν με τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα