Σε τεντωμένο σχοινί Βιοχάλκο και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η αρμόδια αρχή κινεί τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος - Η εταιρεία επιμένει για τους μικρομετόχους
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 07:00
UPD:07:10
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Οι μέτοχοι μειοψηφίας θα κληθούν να αποφασίσουν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις για την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης σε κάθε θυγατρική του ομίλου.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

«Η Viohalco SA/NV έχει την άποψη ότι βάσει της ελληνικής νομοθεσίας περί δημόσιων προτάσεων δεν οφείλει να απευθύνει υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις-προσφορές προς καμία από τις ελληνικές εισηγμένες εκ του γεγονότος της διασυνοριακής συγχώνευσης διά απορροφήσεως της Βιοχάλκο Α.Ε. Εν τούτοις η Viohalco SA/NV συμμερίζεται το ενδιαφέρον της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την προστασία, κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο, των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων θυγατρικών της».

Επίσημη θέση στο υπό εξέλιξη ζήτημα της Βιοχάλκο έλαβε χθες η μητρική εταιρεία του Ομίλου, Viohalco SA/NV, προχωρώντας μεταξύ άλλων στην παραπάνω τοποθέτηση. Βιοχάλκο και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζουν να ακολουθούν παράλληλους δρόμους μετά και την πλέον πρόσφατη απόφαση της πρώτης να συγκαλέσει Εκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων όλων των θυγατρικών της, δίνοντας αποκλειστικά στους μετόχους μειοψηφίας το δικαίωμα λήψης απόφασης για τη διενέργεια ή όχι υποχρεωτικών δημόσιων προτάσεων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που έλαβε γνώση των εξελίξεων ταυτόχρονα με την αντίστοιχη ενημέρωση των επενδυτών μέσω ανακοινώσεων, βρέθηκε προ εκπλήξεως καθώς χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των πληροφοριακών δελτίων για τις δημόσιες προτάσεις. Πριν από την έκδοση ανακοίνωσης της Viohalco SA/NV, κύκλοι της εταιρείας έκαναν λόγο για μία καινοτόμο κίνηση από την πλευρά τους «η οποία μοναδικό στόχο έχει την προστασία δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας».

Χθες, κύκλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωναν στη «Ν» πως οι εξελίξεις τους εξέπληξαν, ωστόσο σε κάθε περίπτωση εμμένουν στην προ εβδομάδων γνωμάτευσή τους περί υποχρέωσης διενέργειας δημόσιων προτάσεων και σκοπεύουν να κινήσουν άμεσα -σε κάθε περίπτωση πριν από την πραγματοποίηση των Εκτακτων Γ.Σ.- τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Η σχετική διαδικασία σε πρώτη φάση προβλέπει ακρόαση του εποπτευόμενου μέλους.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Viohalco SA/NV γίνεται αναφορά στην «έκφραση άποψης» της Ε.Κ. ότι σύμφωνα με το εφαρμοστέο ελληνικό δίκαιο, μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων διά απορροφήσεως των ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. και Cofidin S.A. από τη Viohalco SA/NV, η Viohalco SA/NV θα υποχρεούται να απευθύνει υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις προς κάθε μία χωριστά και προς όλες τις παραπάνω εισηγμένες ελληνικές θυγατρικές.

Στην ενέργειά της αυτή, η Ε.Κ. αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα μειοψηφίας των ελληνικών εισηγμένων θυγατρικών της Viohalco SA/NV. Η Viohalco SA/NV έχει την άποψη ότι βάσει της ελληνικής νομοθεσίας περί δημόσιων προτάσεων δεν οφείλει να απευθύνει υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις προς καμία από τις ελληνικές εισηγμένες θυγατρικές εκ του γεγονότος της διασυνοριακής συγχώνευσης διά απορροφήσεως της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε.

Αποχή της μητρικής

«Στο πλαίσιο αυτό, τα διοικητικά συμβούλια της κάθε μίας από τις ελληνικές εισηγμένες θυγατρικές της Viohalco SA/NV αποφάσισαν να συγκαλέσουν Εκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες οι μέτοχοι μειοψηφίας θα κληθούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν η Viohalco SA/NV να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τις μετοχές της κάθε θυγατρικής» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Viohalco SA/NV.

«Προκειμένου να επιτρέψει στους μετόχους μειοψηφίας να εκφράσουν την άποψή τους επί του ως άνω ζητήματος, η Viohalco SA/NV αποφάσισε ότι δεν θα εξασκήσει τα δικαιώματα ψήφου που κατέχει και θα απόσχει της ψηφοφορίας σε κάθε μία από τις Εκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των εισηγμένων θυγατρικών της. Εφόσον οι μέτοχοι μειοψηφίας σε κάποια από τις εισηγμένες θυγατρικές της ψηφίσουν υπέρ της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εκ μέρους της Viohalco SA/NV για τις μετοχές της συγκεκριμένης θυγατρικής, η Viohalco SA/NV θα την απευθύνει σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Σε περίπτωση που υποβάλλονται υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις και για τις επτά ελληνικές εισηγμένες θυγατρικές της, η Viohalco SA/NV θα εξετίθετο κατά μέγιστο όριο σε μια οικονομική εκροή 193 εκατ. ευρώ περίπου», καταλήγει η ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας του Ομίλου.   

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα