«Χάλασε» το κλίμα

Φόβοι για δολάριο, πετρέλαιο στην αγορά
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2004 00:01

ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ για τη Wall Street χθες, στον απόηχο της νέας κατακόρυφης ανόδου των τιμών πετρελαίου, του εξασθενημένου δολαρίου, αλλά και της προειδοποίησης του διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, ότι το δολάριο μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω.

Ο Γκρίνσπαν, σε ομιλία του σε κεντρικούς τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, ξάφνιασε τους επενδυτές, προειδοποιώντας τους όχι μόνο για τη μείωση της «όρεξης» των ξένων επενδυτών για αμερικανικό ενεργητικό αλλά και δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι όσοι δεν έχουν προετοιμαστεί για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, θα πληγούν σοβαρά.

Χρηματοοικονομικοί όμιλοι, όπως JP Morgan Chase & Co. και Citigroup, υποχώρησαν καθώς η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια.

Ουσιαστικά, ο Γκρίνσπαν μετέφερε την εικόνα της πραγματικότητας, όμως το να ακούγονται τέτοιου είδους σχόλια δια στόματος του διοικητή της Φέντεραλ Ρεζέρβ είναι σίγουρα ανησυχητικό για την αγορά.

Ο κλάδος φαρμάκων δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα χθες, καθώς ερευνητές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων εκτιμούν ότι πέντε φάρμακα μπορεί να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας.

Πλήγμα και για τους κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργαστών, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις στο Nasdaq, καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Σημειώνεται επίσης ότι η Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για το μήνα Νοέμβριο ορισμένων κατηγοριών οψιόν μετοχών, γεγονός που συνέβαλε στην αποσταθεροποίηση της αγοράς.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στην Ευρώπη, με την AstraZeneca να οδηγεί σε πτώση τις μετοχές του κλάδου φαρμάκων και υγείας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,9%, κλείνοντας στις 1.028,5 μονάδες.

Η μετοχή της AstraZeneca υποχώρησε 9,4%, καθώς ένα από φάρμακά της συμπεριλαμβάνεται στην πεντάδα που βρίσκεται στο στόχαστρο της αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων.

Η εξασθένηση του δολαρίου, το οποίο βρισκόταν χθες σε απόσταση «αναπνοής» από τα ιστορικά χαμηλά του έναντι του ευρώ προκάλεσε νέες ανησυχίες για την πορεία των μετοχών εταιρειών που έχουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με ελαφρά άνοδο, παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις μετά από την πτώση των τριών τελευταίων συνεδριάσεων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα