Διάλογος για τα περιβαλλοντικά έργα της περιόδου 2014-2020

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 14:11
UPD:14:22
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.

Οι βιοκλιματικές αναπλάσεις που αλλάζουν την εικόνα του δομημένου χώρου, τα έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και η εξοικονόμηση ενέργειας με έργα που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αποτελούν τους κύριους τομείς δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013.

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη των εργασιών σχετικής ημερίδας που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά ημερίδων που θα γίνουν στη χώρα, στο πλαίσιο διαλόγου του υπουργείου με τις τοπικές κοινωνίες για την πρόοδο και υλοποίηση των κατά τόπους έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013 και ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-20120.

Σχετικά με την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, ο κ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι η κατάσταση βρίσκεται σήμερα σε αρκετά ικανοποιητικό σημείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 30% το ποσοστό της υπερδέσμευσης, ενώ η ενεργοποίηση του Προγράμματος φτάνει πλέον στο 85% και η απορρόφηση στο 50% του προϋπολογισμού του. Υπάρχουν έργα που τελειώνουν και είναι εντός των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων και έργα που είναι μεν μείζονος σημασίας, αλλά δεν είναι εντός χρόνου και θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. 

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο, όπως και τα άλλα περιφερειακά, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης. Όπως είπε, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην προσέλκυση υγιών επενδύσεων και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, με ειδικούς στόχους την ενίσχυση συναλλαγών με τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο μέσω Βουλγαρίας, με τη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας αλλά και την ενεργό συμμετοχή της Περιφέρειας στις ευρωπαϊκές διεργασίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα