Easyjet: 23% η μείωση των κερδών το β' εξάμηνο της χρήσης

Μετά τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων, σε αντίθεση με την αύξηση των καυσίμων
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2004 12:57

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 23%, σημείωσαν το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους της Ευρώπης, EasyJet Plc, καθώς μειώθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων, σε αντίθεση με το κόστος των καυσίμων. «Η τρέχουσα οικονομική χρήση, θα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, Ray Webster.

Τα καθαρά της κέρδη, το εξάμηνο, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ανήλθαν σε 60,8 εκατ. λίρες Αγγλίας (113 εκατ. δολ.) ή 15,08 πένες ανά μετοχή, έναντι 79,3 εκατ. λιρών ή 19,9 πένες ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News. Oι πωλήσεις της EasyJet, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 16%, φθάνοντας τα 650 εκατ. λίρες, από 559 εκατ. λίρες αντιστοίχως.

Η ΕasyJet, που εδρεύει στο Λιούτον της Αγγλίας, σχεδιάζει να περικόψει θέσεις εργασίες, να περιορίσει την επέκτασή της και να ανανεώσει τον στόλο της, με καλύτερα αεροσκάφη, τύπου Airbus A-319, φέτος.

Οι τιμές των εισιτηρίων, κατά μέσον όρο, μειώθηκαν την εξεταζόμενη χρονική περίοδο σε ποσοστό της τάξης του 4%, στο πλαίσιο του σκληρού ανταγωνισμού με την Ryanair Holdings Plc και άλλες μικρότερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόσους. Τον περασμένο μήνα, η Icelandair Hf, ανακοίνωσε, ότι αγόρασε το 10,1% της Easyjet, επισημαίνοντας ότι οι μετοχές της ήταν υποτιμημένες.

«Η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου και οι περισσότερες διαθέσιμές θέσεις είναι δύσκολες προκλήσεις», ανέφερε ο Webster, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Σημειώνεται, ότι, οι τιμές των καυσίμων, έχουν σημειώσει αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 54%, φέτος.

Οι μετοχές της EasyJet σημείωναν άνοδο 7,75 πένες, ποσοστό 4,2%, φθάνοντας στις 191 πένες η μία και διαπραγματεύθηκαν στις 187,25 πένες η μία, στις 9:10' π.μ., ώρα Λονδίνου. Η εταιρεία, είχε τη χειρότερη επίδοση φέτος, μεταξύ των λοιπών οκτώ εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe Airlines, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 36%, ενώ ο δείκτης, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, έχασε ποσοστό της τάξης του 7,5%.

Συνολικά, οι μετοχές της EasyJet, έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 43%, μέχρι την προηγούμενη ημέρα ανακοίνωση της Icelanair, στις 22 Οκτωβρίου, ότι κατέχει μερίδιο της Easyjet.

H εταιρεία, σχεδιάζει να προσθέσει στον στόλο της 34 νέα αεροσκάφη τύπου Airbus A-319, αντικαθιστώντας τα 17 παλαιά Boeing τύπου 737-300, ενώ θα μειώσει θέσεις εργασίας στο τηλεφωνικό κέντρο, σύμφωνα με τον Webster, ο οποίος δήλωσε, ότι, δεν περιμένει να γίνουν απολύσεις προσωπικού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα