Στην πολλαπλά δύσκολη φάση που περνάει η ελληνική οικονομία - η δημόσια ζωή, η κοινωνία γενικότερα - βασικό στοίχημα είναι να μην κλειστεί στον εαυτό της. Να συνεχίσει να κοιτάζει προς τα έξω, να συνειδητοποιεί πώς τη βλέπουν και να παρατηρεί με καθαρό βλέμμα η ίδια τους άλλους. Με τη λογική αυτή, η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» οργάνωσε στα γραφεία της μια συζήτηση μεταξύ των ξένων πρέσβεων που βρίσκονται στην Αθήνα, και που μ’ αυτή την ιδιότητα έχουν μιαν ιδιαίτερη οπτική γωνία στα πράγματα.
Δέχτηκαν - και μπόρεσαν να συμμετάσχουν - οι πρέσβεις της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολντ, της Γαλλίας Ζαν-Λου Κυν-Ντελφόρζ, της Ολλανδίας Γιαν Φερστέεχ, της Νορβηγίας Σγιούρ Λάρσεν και του Ισραήλ Αριε Μέκελ.
Δεν κατόρθωσαν να βρεθούν την ίδια μέρα ο πρέσβης της Αγγλίας Τζον Κίττμερ, της Κίνας Ντου Τσιγουέν και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσικβισβίλι, οι δύο πρώτοι μας κατέθεσαν τις θέσεις τους στο πλαίσιο χωριστών συνεντεύξεων, ο τρίτος προτίμησε να παρέμβει με σύντομο άρθρο του.
Στο σημερινό φύλλο φιλοξενείται η καλειδοσκοπική αυτή παρουσίαση της Ελλάδας και των διεθνών σχέσεών της σήμερα. Τους πρέσβεις υποδέχτηκαν από μέρους της «Ναυτεμπορικής» -που με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε τον εορτασμό των 90 χρόνων της- οι εκδότριες κυρία Ειρήνη Αθανασιάδη, Μαριέττα Αθανασιάδη και Αγγέλα Αθανασιάδη-Κοντογούρη καθώς και ο διευθυντής της εφημερίδας Νίκος Φραντζής.
Οπως παρατήρησε υποδεχόμενος τους πρέσβεις ο γενικός διευθυντής της «Ν» Γιάννης Περλεπές, είναι για την εφημερίδα αυτή που μπαίνει στην ένατη δεκαετία της ζωής της μείζον στοίχημα η διατήρηση ανοιχτών των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για τους αναγνώστες της: «Το να μην κλειστούμε στον εαυτό μας είναι προϋπόθεση για να υπάρξει αύριο». Τη συζήτηση συντόνισε ο Α.Δ. Παπαγιαννίδης.
Ξεφυλλίστε ολόκληρο το αφιέρωμα όπως δημοσιεύεται σήμερα στην έντυπη έκδοση ή κατεβάστε το σε μορφή PDF