Σειρά αρνητικών ειδήσεων στην αγορά

Βαρύ το κλίμα
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:25

H ΝΕΑ εκτίναξη των τιμών αργού πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, το νέο ναδίρ που άγγιξε το δολάριο έναντι του ευρώ και η υποβάθμιση της επενδυτικής κατάταξης της Intel «βάρυναν» το κλίμα στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Οι επενδυτές άρχισαν να απομακρύνονται από την αγορά, προετοιμαζόμενοι για την αυριανή αργία των Ευχαριστιών, γεγονός που περιόρισε τον όγκο των συναλλαγών και ταυτόχρονα ενέτεινε τη νευρικότητα.

Ο τομέας ημιαγωγών επλήγη σημαντικά μετά την επενδυτική υποβάθμιση της Intel από τη Credit Suisse First Boston, με τη μετοχή του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο να υποχωρεί 4%.

Πτωτικές πιέσεις στην αγορά άσκησε και ο τομέας χάλυβα. Εκθεση της UBS επεσήμανε ότι το βραχυχρόνιο επενδυτικό ενδιαφέρον για αμερικανικές μετοχές χαλυβουργίας - οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι μετοχές χάλυβα θα υποχωρήσουν - εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας, γεγονός που προκάλεσε νευρικότητα. Η μετοχή της US Steel υποχώρησε 2,4%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 3,18 μονάδες, ποσοστό 0,03%, φθάνοντας στις 10.492,60 μονάδες. Αντιθέτως, απώλειες 0,91 μονάδων, ποσοστό 0,04%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.084,28 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές «είδαν» τα κέρδη τους να περιορίζονται προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς το επενδυτικό κλίμα επλήγη από την επιστροφή των τιμών αργού στα 50 δολάρια το βαρέλι και τα νέα χαμηλά ιστορικά που άγγιξε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου έπληξε τον ευρωπαϊκό κλάδο αυτοκινήτου και χημικών, βιομηχανίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 με οριακή πτώση 0,1%.

Ο Ράχουλ Σαχ, στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, εκτιμά ότι παρά την πρόσφατη αστάθεια, η παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία τρίμηνα σημαίνει ότι οι μετοχές προτιμώνται περισσότερο από τους επενδυτές συγκριτικά με άλλες μορφές ενεργητικού όπως ομόλογα και ακίνητα.

Την ίδια στιγμή, έκθεση της Citigroup έδειξε ότι οι αποδόσεις εταιρικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατώτερη κατηγορία αξιολογημένου χρέους υποχώρησαν χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα κέρδη των εταιρειών του δείκτη Standard & Poor's 500 για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 25 ετών, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θα προτιμήσουν τις μετοχές.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα