Air China: 1,1 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή της

Σύμφωνα με τραπεζίτες που σχετίζονται με την πώληση
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2004 07:40

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 8,7 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (1,1 δισ. δολ. ΗΠΑ), σχεδιάζει να αντλήσει η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κίνας, Air China Ltd., κατά τη δημόσια εγγραφή της, με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους τους, σύμφωνα με τραπεζίτες που σχετίζονται με την πώληση.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Πεκίνο, θα προσφέρει 2,805 δισ. μετοχές, αντί 2,35 έως 3,10 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, οι οποίες αποτελούν από 8,8 έως 11 φορές περισσότερο, των προβλέψεων των κερδών της το 2005, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις τράπεζες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η Air China θα ευνοηθεί από το ράλι του Χρηματιστηρίου στο Χονγκ Κονγκ, μετά την αναρρίχηση του δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Από την άλλη πλευρά, η Cathay Pacific Airways Ltd., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ, συμφώνησε να εξαγοράσει το 9,9% της κρατικής αεροπορικής εταιρείας, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την πώληση.

«Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να μπει κάποια εταιρεία στο Χρηματιστήριο και η επένδυση της Cathay Pacific θα βοηθήσει σε αυτό», ανέφερε ο Andy Mantel, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Sun Investment Management Ltd. στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ενδέχεται να αγοράσει μετοχές της Air China.

Η εταιρεία, προσελκύει επενδυτές στην πώληση, επικαλούμενη την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης των ταξιδίων και της μεταφοράς εμπορευμάτων, στοιχεία που επέκτειναν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σε ποσοστό της τάξης του 9% κατά μέσον όρο, την τελευταία δεκαετία.

Η εταιρεία, σχεδιάζει να οριστικοποιήσει την τιμή των μετοχών της την εβδομάδα που αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ αυτές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου, την εβδομάδα που αρχίζει στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Η China International Capital Corp. και η Merrill Lynch & Co., έχουν αναλάβει την πώληση των μετοχών. Τόσο ο εκπρόσωπος της China International, Feng Danyun, όσο και της Merrill Lynch, Connie Ling, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Συνολικά, 100 εκατ. Κινέζοι πολίτες θα ταξιδεύουν εκτός χώρας κάθε χρόνο έως το 2020 – μέση ετήσια ανάπτυξη 12,8% ή το τριπλάσιο της παγκόσμιας ανάπτυξης τη βιομηχανίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η Air China, σχεδιάζει να δαπανήσει 18,7 δισ. γουάν (2,3 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την αγορά 46 αεροσκαφών μέχρι το 2006 και την κατασκευή βάσης στο αεροδρόμιο. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, αυξάνουν τον στόλο τους, καθώς οι κάτοικοι της χώρας γίνονται περισσότερο πλούσιοι και ταξιδεύουν μέσα σε αυτή.

Mέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, το χρέος της Air China, ήταν 34,4 δισ. γουάν ή το 81% του κεφαλαίου της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η Air China πουλά το 31% των συνολικών της μετοχών και ενδέχεται να προσφέρει ακόμη 420,8 εκατ. μετοχές, αναλόγως της ζήτησής τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα