Standard Chartered: Εγκριση για νέο υποκατάστημα στην Κίνα

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2004 09:41

ΕΓΚΡΙΣΗ, για τη δημιουργία υποκαταστήματος στην Guangzhou της Κίνας, καθώς επεκτείνεται στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, απέσπασε η Standard Chartered Plc, η οποία αγοράζει το 1/5 της νεοσυσταθείσας Bohai Bank στη χώρα.

Η δανείστρια, που εδρεύει στη Βρετανία και πραγματοποιεί τα 2/3 των κερδών της στην Ασία, ανακοίνωσε, ότι αρμόδια επιτροπή της Κίνας, ενέκρινε το σχέδιό της για την αναβάθμιση του γραφείου αντιπροσώπευσής της, που έχει στα νότια της πόλης Guangzhou, αυξάνοντας έτσι τα καταστήματά της σε οκτώ στην Κίνα.

«Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων μας στο Δέλτα του Ποταμού Περλ, μία από τις πιο εύρωστες οικονομικά περιοχές της Κίνας», ανέφερε ο Martin Fish, επικεφαλής των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη χώρα, συμπληρώνοντας: «Εχουμε πολλούς πελάτες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, με δραστηριότητες στο Δέλτα, όπου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα».

Η Standard Chartered, προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες ομοειδείς της σε διεθνές επίπεδο, Citigroup Inc. και HSBC Holdings Plc στην Κίνα, όπου 1,3 δισ. ανθρώπων είχε καταθέσεις τον Αύγουστο, ύψους 1,46 τρισ. δολαρίων. Οι ξένες τράπεζες αγωνίζονται μεταξύ τους να κατακτήσουν μια αξιόλογη θέση στην αγορά της Κίνας, πριν το 2007, όταν πλέον θα απελευθερωθεί ακόμη περισσότερο η τραπεζική αγορά, καθώς η χώρα θα γίνει μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.

Ωστόσο, η Standard Chartered, αντιμετωπίζει την αύξηση του ανταγωνισμού στη μεγαλύτερη αγορά, το Χονγκ Κονγκ, όπου τα περιθώρια κέρδους πιέζονται. Ο επικεφαλής της, Mervyn Davies, απέλυσε 200 εργαζομένους εκεί στις 9 Νοεμβρίου, καθώς τα κέρδη από τα δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τις καταθέσεις, ήταν χαμηλότερα.

Ολοι οι εργαζόμενοι απασχολούντο στο τμήμα της καταναλωτικής πίστης, το οποίο εκδίδει πιστωτικές κάρτες, εγκρίνει δάνεια κατόπιν υποθήκης και διαχειρίζεται κεφάλαια. Μία εβδομάδα αργότερα, ο επικεφαλής της Standard Chartered, Peter Wong, παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Peter Sullivan.

Τα κέρδη της στο Χονγκ Κονγκ, αποτελούσαν περίπου το 1/5 των καθαρών κερδών της τράπεζας σε διεθνές επίπεδο, ύψους 746 εκατ. δολ., το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα κέρδη της αναρριχήθηκαν κατά 71%, φθάνοντας στο 1,4 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (179,5 εκατ. δολ.) , έναντι 817 εκατ. δολ. Χονγκ Κονγκ το εξάμηνο μέχρι και τις 30 Ιουνίου, μετά τη μείωση, σχεδόν στο ήμισυ, των επισφαλών της δανείων.

Το καθαρό περιθώριο κέρδους της τράπεζας, υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο στο 2,3%, έναντι 2,7% κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Οι μετοχές της Standard Chartered, οι οποίες διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ, σημείωσαν άνοδο 15,5% φέτος, τη στιγμή που ο δείκτης Hang Seng, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 12%.

Η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η κινεζική, αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά την ανάπτυξή της με ρυθμό 9,6%, κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, προσπαθεί να συγκρατήσει την εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομίας, προκειμένου να αποφύγει την άνοδο του πληθωρισμού.

Αλλά, δεν είναι μόνο η Standard Chartered, που επιδιώκει την επέκτασή της στην Κίνα. Η HSBC αγόρασε το 19,9% της Bank of Communications, της πέμπτης σε μέγεθος δανείστριας της χώρας, τον Αύγουστο, ενώ κατέχει και το 8% της Bank of Shanghai και συνολικά διαθέτει 10 καταστήματα στη χώρα. Η Citigroup, η μεγαλύτερη του κλάδου των οικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, κατέχει το 4,6% της Shanghai Pudong Development Bank. HSBC και Citigroup προσφέρουν τις πιστωτικές τους κάρτες, μέσω των εκεί τραπεζικών αντιπροσώπων τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα