Market Beat: Χωρίς ανατροπή του momentum πιθανή η διόρθωση πιθανών υπερβολών

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 09:58
UPD:09:58
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Η αγορά της Αθήνας άφησε αρκετούς από τους εγχώριους επενδυτές με ανοικτό το στόμα, αλλά παράλληλα άφησε πίσω της μια ζώνη τιμών που την κρατούσε σε μια φάση ήπιας συσσώρευσης. Οι εγχώριοι αναλυτές κατόπιν εορτής αναζήτησαν τα αίτια της επανεμφάνισης του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Και  όλοι θεώρησαν, την συνολική  εντύπωση από τα εταιρικά αποτελέσματα και την βελτίωση της θέσης της χώρας ως προς την πιστοληπτική της ικανότητα, ως αίτια της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η θέση μας ήταν και παραμένει πως οι δείκτες θα κινηθούν με βάση την δυναμική που θα αποκτήσουν μετοχές με κατοχυρωμένο momentum από την προηγούμενη βδομάδα και μήνα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος,  με τις ισπανικές μετοχές να βυθίζονται μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της μεταποίησης, ενώ ο κλάδος του λιανικού εμπορίου δέχτηκε σημαντικές πιέσεις στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες %, FTSE 100^FTSE-0,83% του Λονδίνου υποχώρησε 0,83%, ο DAX ^GDAXI-0,04% έκλεισε στο -0,04%, ο CAC 40 ^FCHI-0,22% σημείωσε πτώση 0,22%, ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,82% και ο IBEX 35 υποχώρησε 0,94%.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων,  η μεταποιητική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε το Νοέμβριο, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμισι ετών, με τη βοήθεια της ανάκαμψης της παραγωγής. Αλλά τα απογοητευτικά στοιχεία από τη Γαλλία και την Ισπανία προστέθηκαν στις ανησυχίες για την υγεία της ευρύτερης οικονομίας της περιοχής. Ο δείκτης PMΙ της Markit για την Ευρωζώνη, ανήλθε στο 51,6 το Νοέμβριο, σε σύγκριση με 51,3 τον προηγούμενο μήνα.

Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων της Βρετανίας,  η Tesco, υποβαθμίστηκε από την HSBC σε underweight, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας αργότερα αυτή την εβδομάδα, αναγκάζοντας τις  μετοχές της να υποχωρήσουν 2,8%.

ΗΠΑ

Οι Αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αδυνατούν να βρουν νέους λόγους για να συνεχίσουνε να ωθούν τις μετοχές υψηλότερα μετά από οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες κερδών, ενώ ο τομέας των ορυχείων γλίστρησε παράλληλα με την απότομη πτώση στα πολύτιμα μέταλλα. Οι μεγάλοι δείκτες μετοχών των ΗΠΑ κινήθηκαν σε επίπεδα κοντά στο προηγούμενο κλείσιμο για μεγάλο μέρος της ημέρας, μετά από κάποια ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία αλλά γύρισε κάτω την τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης.

Οι μετοχές ανέβαιναν τις τελευταίες εβδομάδες με προσδοκίες σχετικές με τη συνέχιση των QE. O δείκτης ISM που αφορά στην βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε το Νοέμβριο παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2011, ενώ ο ρυθμός των προσλήψεων στον τομέα επιταχύνθηκε. Οι μετοχές εταιρειών εξόρυξης έπεσαν σε συγχρονισμό με μια βουτιά στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων. Ο χρυσός  υποχώρησε 2,6% και το ασήμι υποχώρησε 4,2%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 77,64 μονάδες, ή 0,48%, για να λήξει στις 16.008,77. Ο δείκτης Standard & Poors 500 υποχώρησε 4,91 μονάδες, ή 0,27%, στις 1.800,90. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 14,63 μονάδες, ή 0,36%, για να κλείσει στις 4.045,26.

Τεχνική ανάλυση

Η απόφασή μας χθες να επιχειρηματολογήσουμε με βάση τα εργαλεία της στατιστικής για να υποστηρίξουμε την πιθανότητα για άνοδο δικαιώθηκε στο ταμπλό και με τη χθεσινή συνεδρίαση εμφανίστηκε η τρίτη συνεδρίαση στο 2013 που ο 25άρης έγραψε τιμές επί μακρύ χρονικό διάστημα πάνω από τις 400 μονάδες. Οι άλλες δύο ήταν στις 17 και στις 20 Μαΐου.

Θεωρούμε χρήσιμο να θυμίσουμε τα στατιστικά δεδομένα εκείνων των συνεδριάσεων καθώς εκτιμούμε ότι σήμερα θα φανεί πόσο μετράνε αυτά στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Χθες ο 25άρης άνοιξε στις 395,85 μονάδες και αυτή ήταν η ελάχιστη τιμή ημέρας σημείωσε χαμηλό τις 395,85 και υψηλό τις 404,33 όπου και έκλεισε με άνοδο +2,31%. Ήταν μια συνεδρίαση ειδικών χαρακτηριστικών αναφορικά με την διακύμανση που προϊδεάζει για μια πτωτική συνεδρίαση σήμερα.

Στις 17 Μαΐου ο δείκτης των blue chip άνοιξε στις 397,28 μονάδες και η ελάχιστη τιμή ημέρας ήταν οι 393,24 και το υψηλό ήταν οι 407,36 και έκλεισε στις 406,29 με μεταβολή +2,84%, ήταν Παρασκευή. Την επόμενη συνεδρίαση οι θεσμικοί έκαναν τον δείκτη να ανοίξει  στις 408,3 μονάδες και η ελάχιστη τιμή ημέρας ήταν οι 386,03 και το υψηλό ήταν οι 410,78 και έκλεισε στις 394,61 με πτώση -2,87%. Οι πιθανότητες να δούμε τον δείκτη να φθάνει ως τις 410 μονάδες και κατόπιν να γυρίσει δεν είναι μικρές, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από το  κλίμα που θα σχηματίσουν οι συνθήκες στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στο ΧΑ

Η θέση μας ήταν πως οι δείκτες θα κινηθούν με βάση την δυναμική που θα αποκτήσουν μετοχές με κατοχυρωμένο momentum από την προηγούμενη βδομάδα και μήνα.

Με ανοδικό momentum ήταν η ΜΠΕΛΑ που κέρδισε λίγο +1,57% όταν τα στατιστικά της δεδομένα ήταν +3,24% τη βδομάδα 15,76% το μήνα, η ΕΤΕ που έμεινε αμετάβλητη όταν τα στατιστικά της δεδομένα ήταν +5,53% από 25 ως 29 Νοεμβρίου και 10,36% τον Νοέμβριο, ΓΕΚΤΕΡΝΑ με άνοδο +5,3% όταν τα στατιστικά της δεδομένα ήταν +1,8% στη βδομάδα και +8,28% το μήνα, ΟΛΠ με άνοδο +1,12% όταν τα στατιστικά της δεδομένα ήταν +1,36% τη βδομάδα 4,41% το μήνα. Διαπιστώνουμε λοιπόν πως στις μετοχές με το δυνατότερο momentum δεν έδωσαν μεγάλα κέρδη χθες γιατί οι θεσμικοί πιθανά θεωρούν πως ήδη έχουν αποκτήσει ικανό αριθμό μετοχών από τις εταιρίες αυτές.

Στην ίδια ομάδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά εντάσσονται και η ΕΧΑΕ που τινάχθηκε χθες με +8,7% όταν τα στατιστικά της δεδομένα ήταν +4,68% τη βδομάδα και +3,74% το μήνα,  ΟΠΑΠ με άνοδο +2,15% όταν τα στατιστικά της δεδομένα ήταν +9,88% τη βδομάδα και +6,99% το μήνα και η ΠΕΙΡ. Ωστόσο υπήρξαν μετοχές στον 25άρη με άνοδο πολύ πάνω από το +2,3% του δείκτη και πάνω από +4% κέρδισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,3%, ΔΕΗ +4,6%, ΕΛΛΑΚΤΟΡ +6,3%, ΕΥΠΡΟ +4,6%, ΕΧΑΕ +8,7%, ΙΝΛΟΤ +5,29%, ΜΙΓ +9%, ΜΟΗ +4,7%, ΜΥΤΙΛ +4,3%, ΣΩΛΚ +8,1%. Η μετοχή κάθε θυγατρικής της ΒΙΟΧΚ αποκτά όπως φάνηκε από χθες μια ειδικού τύπου γοητεία και θα αποτελέσουν μια ομάδα τίτλων που δεν θα αγοράζεται ή θα πουλιέται με τα γενικά επενδυτικά κριτήρια που ισχύουν, αλλά διότι στο άμεσο μέλλον υπάρχουν εξελίξεις που τις αφορούν.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο ισχυροποιήθηκε σήμερα, καθώς η απροσδόκητα έντονη δραστηριότητα των εργοστασίων των ΗΠΑ ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει σύντομα τα QE, ενώ το γεν υποχώρησε εν μέσω εικασιών για εφαρμογή περαιτέρω χαλάρωσης από πλευράς της κεντρικής τράπεζας.

Το δολάριο χτύπησε υψηλά έξι μηνών στα 103,175 γεν, επεκτείνοντας μια αύξηση 0,5% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το γεν επίσης ταλαντώνεται κάτω από εικασίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να επεκτείνει το ήδη τεράστιο πρόγραμμα υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η αδυναμία του γεν βοήθησε τον Nikkei να ενισχυθεί 0,7% σήμερα που ο δείκτης χτύπησε υψηλά έξι μηνών από 15.779,60 κατά την πρωινή συνεδρίαση, πολύ κοντά στο  ενδοσυνεδριακό υψηλό των 15.942,60 μονάδων το Μάιο.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας βούτηξε  -0,6%, περνώντας κάτω από τον ΚΜΟ 50 - ημερών. Παρά τις προσδοκίες ότι η Fed σύντομα θα αρχίσει το tapering, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,3% στα 0,9075 δολάρια, κοντά σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών των 0,9055 δολαρίων που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός σταθεροποιήθηκε σε επίπεδο πάνω 1.220 δολάρια η ουγγιά, αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση υποχώρησε 2,6% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουλίου, μετά τα στοιχεία για την παραγωγή των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ οι τιμές του αργού κέρδισαν 0,3% οδηγημένες πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση για το νέο καθεστώς των πλειστηριασμών εάν έως το τέλος του χρόνου δεν έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του υπουργού Άμυνας, είπε πως εάν η κυβέρνηση δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι το υπάρχον καθεστώς προστασίας αίρεται, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα,  σε "B-" με "σταθερές" προοπτικές, ενώ επιβεβαίωσε επίσης το βραχυπρόθεσμο IDR της Ελλάδας σε "Β" και αναβάθμισε το "Country Ceiling" σε "B+", από "B". Η επιβεβαίωση και οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τους ακόλουθους παράγοντες :
  • Πορεία ανάπτυξης με στόχο το διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου της χαράσσει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με τη νέα της μετοχική σύνθεση και για την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συμφωνία εισόδου στο μετοχικό της κεφάλαιο της Invel Real Estate, ο στόχος είναι με νέες εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό να ανεβάσει τη συνολική αξία των ακινήτων της στα 2 δισ. ευρώ. Ενα μέρος των επενδύσεων θα γίνει μέχρι την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο (δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015) και το μεγαλύτερο στη συνέχεια και αφού έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (εξάμηνο 2013), το χαρτοφυλάκιο της Πανγαία αποτιμάται συνολικά σε 755,7 εκατ. ευρώ.
  • Ο Δ. Αναγνωστόπουλος ορίστηκε γενικός διευθυντής non performing customer group (γενικός διευθυντής επισφαλών πελατών ομίλου) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Eurobank Ergasias ΕΥΡΩΒ-1,16% A.E. Ο κ. Αναγνωστόπουλος διαθέτει 25 χρόνια εμπειρίας στον τραπεζικό χώρο, έχοντας εργαστεί τα τελευταία επτά χρόνια στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ και στο παρελθόν 18 χρόνια στον Όμιλο Citigroup.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας (SSM) των τραπεζών θα έχει πιο απλούς ορισμούς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από αυτούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, όπως δήλωσε σήμερα,ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο. Παράλληλα, προέβλεψε περαιτέρω συρρίκνωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Μιλώντας στο συνέδριο του ΙΙΕΑ στην Ιρλανδία, τόνισε πως καθώς θα πάρει χρόνο στις τράπεζες να προσαρμοστούν στα νεά δεδομένα, ο SSM θα υιοθετήσει τους δικούς του απλοποιημένους κανόνες,
  • Επιτάχυνση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τον δείκτη ISM να αυξάνεται στο 57,3% από 56,4% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του ΜarketWatch ανέμεναν πτώση στο 55%. Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε κατά 3% στο 63,6%, και ο δείκτης παραγωγής στο 62,8%.
  • Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος,  με τις ισπανικές μετοχές να βυθίζονται μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της μεταποίησης, ενώ ο κλάδος του λιανικού εμπορίου δέχτηκε σημαντικές πιέσεις στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες %, FTSE 100^FTSE-0,83% του Λονδίνου υποχώρησε 0,83%, ο DAX ^GDAXI-0,04% έκλεισε στο -0,04%, ο CAC 40 ^FCHI-0,22% σημείωσε πτώση 0,22%, ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,82% και ο IBEX 35 υποχώρησε 0,94%.
  • Την πρόθεσή της να διπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων της στη Βρετανία γνωστοποίησε η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl, η οποία ελέγχεται από τον όμιλο Schwarz. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Lidl στη Βρετανία, Ρόνι Γκότσλιτς, στην εφημερίδα Sunday Telegraph, η αλυσίδα φιλοδοξεί να αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων της στη χώρα από 600 στα 1.500. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να ανοίγει τουλάχιστον 30 νέα καταστήματα κάθε χρόνο.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα