Με στόχο αξίες ακινήτων 2 δισ. στην πενταετία η Εθνική Πανγαία

Ποια είναι τα σχέδια των νέων μετόχων - Εξετάζεται νέα επένδυση στην Ιταλία
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 07:00
UPD:10:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στο χαρτο­φυλάκιο της Πανγαία, που αποτιμάται σε 755,7 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προστεθούν ακίνητα συνολικής αξίας 145 εκατ. ευρώ που θα εισφέρουν η Invel και η Εθνική Τράπεζα.

Αναδημοσίευση από τη Ναυτεμπορική

Πορεία ανάπτυξης με στόχο το διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου της χαράσσει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με τη νέα της μετοχική σύνθεση και για την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συμφωνία εισόδου στο μετοχικό της κεφάλαιο της Invel Real Estate, ο στόχος είναι με νέες εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό να ανεβάσει τη συνολική αξία των ακινήτων της στα 2 δισ. ευρώ.

Ενα μέρος των επενδύσεων θα γίνει μέχρι την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο (δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015) και το μεγαλύτερο στη συνέχεια και αφού έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (εξάμηνο 2013), το χαρτοφυλάκιο της Πανγαία αποτιμάται συνολικά σε 755,7 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό πρόκειται να προστεθούν μέχρι το τέλος του έτους τα ακίνητα αξίας περίπου 115,5 εκατ. ευρώ που εξαγόρασε πρόσφατα από το Δημόσιο, καθώς και ακίνητα συνολικής αξίας 145 εκατ. ευρώ που θα εισφέρουν, βάσει της συμφωνίας που έχει συναφθεί, οι δύο μέτοχοί της (Invel και η Εθνική Τράπεζα). Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας το διάστημα αυτό εξετάζει νέα επένδυση στην Ιταλία.

Ετσι στο τέλος του χρόνου το χαρτοφυλάκιο της εν λόγω ΑΕΕΑΠ θα έχει ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ και θα έχει αξιοποιηθεί το σύνολο των διαθεσίμων της που είναι στα 147 εκατ. ευρώ (εκτιμάται ότι θα διατεθούν για τα ακίνητα του Δημοσίου και τη νέα επένδυση στο εξωτερικό).

Η συμφωνία εισόδου της Invel στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ είναι η μεγαλύτερη που έχει συναφθεί ποτέ στην ελληνική κτηματαγορά.

Η Invel Real Estate αποκτά το 66% της Πανγαία σε τρέχουσες αποτιμήσεις (NAV) και με απόδοση της τάξεως του 9%, η οποία θεωρείται ικανοποιητική, δεδομένων των συνθηκών στην αγορά του real estate, αντί συνολικού τιμήματος 653 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει επίσης εισφορά από την Invel ιταλικής εταιρείας με ακίνητη περιουσία και καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 73 εκατ. ευρώ, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος που θα πραγματοποιήσει η Εθνική Πανγαία και εισφορά από την Τράπεζα ακινήτων με καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 72 εκατ., στην ίδια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει ποσοστό 34% στην εταιρεία και θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχό της έως 5 έτη, ορίζοντας την πλειοψηφία μελών του διοικητικού συμβουλίου και της επενδυτικής επιτροπής.

Για την ίδια την Πανγαία η εξέλιξη της εισόδου του συγκεκριμένου επενδυτή εμπεριέχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το πρώτο είναι ότι ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ο οποίος κατέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το 51% της Invel (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε άλλους 2 ή 3 επενδυτές), αναφέρεται ως ένας από τους 3-4 κορυφαίους ειδικούς περί το real estate παγκοσμίως και δεν θεωρείται ευκαιριακός επενδυτής, κάτι που ανεβάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επένδυσης.

Εχει διατελέσει επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα για το Real Estate της Deutsche Bank, έχοντας συμβάλει στο να ολοκληρωθούν πάνω από 60 επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 20 δισ. δολ.

Δεν πρόκειται για παθητικό επενδυτή, καθώς θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Πανγαία και στην επενδυτική της επιτροπή, γεγονός που, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει και στην εξεύρεση κεφαλαίων από την τραπεζική αγορά για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ανεξαρτησία

Στα θετικά για την Πανγαία συγκαταλέγεται η δυνατότητα που αποκτά να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της σε σχέση με τους μισθωτές (μέχρι πρότινος ο μοναδικός της μισθωτής ήταν η Εθνική) αλλά και να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευεξία και ανεξαρτησία όσον αφορά τις επενδύσεις της, αφού με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εισόδου της Invel δεν θα εντάσσεται στις θυγατρικές της Εθνικής, που πλέον υπόκεινται σε ειδικές διαδικασίες για οποιαδήποτε κίνησή τους.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα