Ισλανδία: Ελάφρυνση χρεών για στεγαστικά δάνεια

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 14:46
UPD:16:01
OLIVIER HOSLET ,

Ο Ισλανδός πρωθυπουργός Σιγκμουντούρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον παρουσίασε πρόγραμμα, που προβλέπει την αύξηση της φορολογίας για τη βιομηχανία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και χρηματοδότηση - από τα φορολογικά έσοδα - της απομείωσης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

Πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους για τα νοικοκυριά της Ισλανδίας, το οποίο ανέρχεται στα 150 δισ. ισλανδικές κορόνες (1 δισ. ευρώ) για την επόμενη τετραετία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Το πρόγραμμα, που προβλέπει την αύξηση της φορολογίας για τη βιομηχανία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και χρηματοδότηση - από τα φορολογικά έσοδα - της απομείωσης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, παρουσιάστηκε από τον Ισλανδό πρωθυπουργό, Σιγκμουντούρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον.

Το κυριότερο μέτρο είναι η μείωση του κεφαλαίου του δανείου για τα νοικοκυριά που πήραν στεγαστικό δάνειο διασυνδεδεμένο με τον πληθωρισμό, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Αυτή η ελάφρυνση των δανείων, που εξαρτάται από το ύψος του δανειζόμενου ποσού, έχει ανώτατο όριο τα 4 εκατ. κορώνες (24.000 ευρώ).

Η κυβέρνηση εξετάζει ειδικές ρυθμίσεις προς υπερχρεωμένα νοικοκυριά - με άμεσες απομειώσεις του στεγαστικού δανείου - ύψους έως και 70 δισ. κορόνες, καθώς και φοροαπαλλαγές 80 δισ. κορόνων για την επόμενη τριετία. Το πρόγραμμα ισοδυναμεί με το 9% του ισλανδικού ΑΕΠ.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα