Με το δεξί μπήκε ο Δεκέμβριος στο Χ.Α.

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 14:22
UPD:14:26
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Με ισχυρή άνοδο πάνω από τις 1.200 μονάδες ξεκίνησε τον τελευταίο μήνα του έτους το ελληνικό χρηματιστήριο, αγγίζοντας νέα υψηλά διετίας, μετά την αναβάθμιση της Moody's και την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Morgan Stanley, να ενισχύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον σε αρκετά blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης αυτήν την ώρα διαπραγματεύεται στις 1.215,11 μονάδες με άνοδο 1,63%, σε νέο υψηλό διετίας, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 61,31 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί ελαφρώς 0,05%, ο δείκτης FTSE Large Cap σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,19% και ο FTSE Mid Cap ενισχύεται 1,23%.

Στις τραπεζικές μετοχές η εικόνα είναι μικτή, με την Εθνική να κινείται 0,44% υψηλότερα, την Alpha Βank να σημειώνει πτώση 1,67%, την Πειραιώς στο +1,23%, ενώ 0,17% είναι οι απώλειες για την Eurobank.

Στα υπόλοιπα blue chips κυριαρχούν ανοδικές τάσεις, με μόλις δύο μετοχές να υποχωρούν, την Τέρνα Ενεργειακή στο -0,56% και τα ΕΛΠΕ στο -1,13%.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Σωλ. Κορίνθου +6,45%, Ελλάκτωρ +4,43%, ΕΧΑΕ +4,47%, ΓΕΚ-Τέρνα +4,41%, Folli Follie +3,57%, Eurobank Properties +2,90%.

Εντονα ανοδικές τάσεις κυριαρχούν και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με τις Χαλκόρ +9,68%, Σίδενορ +7,59%, Ελλ. Βιομ. Ζάχαρης +5,30% και Fourlis +4,68% να σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο.

Αν και η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's απογοήτευσε κάπως του επενδυτές, καθώς περιορίστηκε στις μόλις δύο βαθμίδες και στο Caa3, ωστόσο αποτελεί ένα εξαιρετικά καλό νέο καθώς ο οίκος στέλνει ένα δυναμικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές ότι οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία έχουν βελτιωθεί, αν και επισημαίνει πως σημαντικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν.

Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της δίνει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, βλέπει σημαντική αξία στα κρατικά ομόλογα της ευρω-περιφέρειας καθώς πιστεύει ότι συνεχίζουν να αποτιμούν την υπερβολή του “τέλους του κόσμου” για την περιοχή.

Όπως τονίζει, προτιμά την αγορά της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, λόγω της βελτίωσης των προοπτικών τους σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα και την Πορτογαλία επισημαίνει πως η συνεχιζόμενη στήριξη από την τρόικα θα προστατεύσει σημαντικά τις δύο χώρες από την σύσφιξη των διεθνών χρηματοδοτικών συνθηκών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα