FT: Χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 12:56
UPD:13:09
EPA/SIMELA PANTZARTZI

Χρεοκοπία της Ελλάδας ή/και έξοδό της από την Ευρωζώνη εντός της επόμενης τετραετίας «βλέπει» ο σχολιαστής των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

Σε άρθρο του με τίτλο: «Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας θα χρειαστεί να αθετήσει υποσχέσεις της», ο κ. Μίνχαου υποστηρίζει πως η μεγάλη απειλή για τη Γερμανία και τη νέα κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού την επόμενη τετραετία θα προέλθει από την εξελισσόμενη κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο αντιμετώπισης επικρατήσει, σημειώνει ο αρθρογράφος, «κάποιες υποσχέσεις που δόθηκαν στον εκλογικό σώμα θα παραβιασθούν».

Ο Β. Μίνχαου αναφέρει παραδείγματα από την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, με πρώτο την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στηρίζουν όλη την αριθμητική τους για το ελληνικό πρόγραμμα σε ένα στόχο για χρέος 124% του ΑΕΠ.

«Στην επόμενη τετραετία, η Ελλάδα είτε θα χρεοκοπήσει είτε θα βγει από το ευρώ - ή και τα δύο», αναφέρει ο αρθρογράφος, εκτιμώντας ότι «η στρατηγική της Ε.Ε. να επιμηκύνει τη διάρκεια των δανείων και να μειώνει τα επιτόκιά τους πλησιάζει στο φυσικό της όριο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα