Market Beat: Δεκέμβριος, μήνας χαμηλών τόνων και λιγοστών συνεδριάσεων, με μετέωρο βηματισμό

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 10:01
UPD:10:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στην αγορά της Αθήνας δεν υπάρχουν πλέον γεγονότα προς προεξόφληση και τελείωσε αισίως ο θόρυβος στις μετοχές που εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση του MSCI. Απέμεινε πλέον στα επενδυτικά κίνητρα η αποτίμηση των αποτελεσμάτων ως σύνολο και η αναζήτηση των εταιριών με τις καλύτερες προοπτικές για το 2014. Από σήμερα τα εσωτερικά και η εξέλιξη στην υπόθεση των σχέσεων της κυβέρνησης με την τρόικα θα πάρουν άλλη βαρύτητα, χωρίς να παραβλέπουμε το πόσο επηρεάζονται οι ξένοι θεσμικοί από την αναζήτηση στοιχείων σχετικά με το tapering στα QE της Fed.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι δύσκολη η πρόβλεψη της τάσης και η δυσκολία να ξεπεραστούν τον Νοέμβριο τα υψηλά του Οκτωβρίου, κάνει πολλούς να περιμένουν πτώση, που θα επιτρέψει στην αγορά να βρεθεί ψηλότερα αργότερα.  Άλλωστε  για την ώρα, υπάρχει σε ορισμένα blue chip διαμορφωμένη ανοδική η καθοδική ορμή, που έχει σχηματιστεί με ικανούς όγκους συναλλαγών και διασφαλίζει μια σχετικά καλή συναλλακτική δραστηριότητα. Ωστόσο, είναι ορθή η παρατήρηση πως έχει μια μεγάλη ομάδα μετοχών του ταμπλό περιπέσει σε νάρκη διαρκείας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

Ο Dow Jones Industrial Average στη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής, αλλά και οι S&P 500 και Russell 2000, σημείωσαν μέσα στη μέρα νέα υψηλά όλων των εποχών, ενώ ο Nasdaq χτύπησε ένα νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό ​​13 ετών. Από το 1900, ο Δεκέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για τον Dow, και ο δεύτερος καλύτερος μήνας για τους S&P 500 και Nasdaq. Ιστορικά, και οι τρεις δείκτες έχουν κέρδη κατά μέσο όρο μεταξύ 1% και 2%.

Ο S&P 500, για την εβδομάδα που ήταν με μόλις τριάμισι συνεδριάσεις, βρέθηκε οριακά ψηλότερα και από την αρχή του έτους κερδίζει 26,6%, και ο Dow αυξήθηκε κατά 0,1% με ετήσια αύξηση 22,8%. Ο Nasdaq100 κέρδισε 1,9% με επίδοση το 2013 31,1% ενώ η τιμή του χρυσού ανέκαμψε κατά 10 δολάρια.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν 10 μονάδες βάσης στο 5,80% με μείωση κατά 96bps από την αρχή του έτους. Στα Ιταλικά δεκαετή οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 2 bp στο 4,05% και στο χρόνο έπεσαν 45 bps. Στα δεκαετή της Ισπανίας οι αποδόσεις ανέβηκαν κατά 2 bps στο 4,11% και είναι κάτω κατά 116 bps μέσα στο έτος. Οι αποδόσεις του Γερμανικού Bund υποχώρησαν κατά 5 bps στο 1,69% με άνοδο το 2013, 37bps. Στα Γαλλικά  οι αποδόσεις έπεσαν κατά 5 bps στο 2,15%. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς αυξήθηκαν κατά 1 μονάδα βάσης στο 8,58% και έμειναν πρακτικά αμετάβλητες και φέτος είναι κάτω κατά 189 bps. Τα δε επιτόκια του 10ετούς gilt (Μεγάλης Βρετανίας) ήταν κάτω κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,77%, με άνοδο το 2013 95 bps.

Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας αυξήθηκε σε πέντε συνεδριάσεις κατά 1,8% με κέρδη 50,7% από την αρχή του έτους.  Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε 2,0% καθώς έκλεισε σε ένα νέο ρεκόρ υψηλού όλων των εποχών και από το τέλος του 2012 ενισχύεται κατά 23,6%. Ο Δείκτης μετοχών IBEX 35 της Ισπανίας ενισχύθηκε κατά 1,7% με ετήσια αύξηση 20,5%. Ο FTSE MIB της Ιταλίας κέρδισε 1,1% και από την αρχή του έτους παρουσιάζει αύξηση 16,9%. Οι αναδυόμενες αγορές εμφάνισαν στη βδομάδα μικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε 0,6% αλλά εμφανίζει στο 2013 μείωση κατά -13,9%, ο και Bolsa του Μεξικού ανέβηκε κατά 3,2% με πτώση στο χρόνο -2,8%. Ο δείκτης μετοχών Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε +1,9% και από την αρχή του χρόνου έχει εμφανίσει άνοδο +2,4%. Ο δείκτης με μετοχές της Ινδίας Sensex τινάχθηκε +2,8% με κέρδη ετήσια 7,0%. Στη Σαγκάη της Κίνας σημειώθηκε άνοδος 1,1% αλλά στο 2013 χάνει -2,1%.

Τεχνική ανάλυση

Η επιλογή των εργαλείων για την πρόβλεψη των τιμών δεικτών που ενδιαφέρουν ιδιώτες επενδυτές καλό είναι να γίνεται με στόχο να αντιστοιχούν στις δυνατότητες αντίδρασης τους. Γι αυτό οι ΚΜΟ και η εβδομαδιαία προσέγγιση της πορείας του 25άρη στο χρόνο είναι κατά τη γνώμη μας κατάλληλες.

Με βάση λοιπόν το ιστορικό διάγραμμα του FTSE ανά εβδομάδα, διαπιστώσαμε πως μετά το κλείσιμο στις 395,2 μονάδες έχει βρεθεί αρκετά ψηλότερα από τον ΚΜΟ 25 εβδομάδων (αντιστοιχεί σε τιμές σε βάθος ενός εξαμήνου) αλλά και πάνω από τον ΚΜΟ 5 εβδομάδων (αντιστοιχεί σε τιμές σε βάθος ενός μήνα). Στο τρέχον έτος έχει τη συνήθεια να κινείται ανοδικά κάμποσες εβδομάδες όταν περνά πάνω από τον ΚΜΟ 5 εβδομάδων. Αντίθετα κάτω από τον ΚΜΟ 5 εβδομάδων παραμένει από τον Ιούλιο και μετά, μια ή δύο το πολύ βδομάδες. Αυτό συνέβη την τρίτη εβδομάδα  του Νοεμβρίου, που βρέθηκε κάτω από τον ΚΜΟ5. Την τέταρτη όμως, η αγορά κατέληξε στις 389,24 με τον ΚΜΟ των πέντε εβδομάδων στις 388,3. Την δε προηγούμενη και πέμπτη στη σειρά, με την επιστροφή σε τιμή πάνω από τις 395, απομακρύνθηκε από τον ΚΜΟ5 που διατηρήθηκε στις 388,16 μονάδες. Στην ουσία από στατιστικής απόψεως ο 25άρης είναι στο διάγραμμα ανά εβδομάδα στα ίδια επίπεδα που ήταν στην κορύφωση του Οκτωβρίου.

Στο ΧΑ

Από το ταμπλό του ΧΑ τα μηνύματα ήταν προς δύο κατευθύνσεις. Στα θετικά είναι το γεγονός πως οι θεσμικοί κατάφεραν, με τρεις ανοδικές συνεδριάσεις μετά τις 26/11, να δώσουν στη μεταβολή των βασικών δεικτών εβδομαδιαία κέρδη. Πότε; Την εβδομάδα της εισόδου και εξόδου κεφαλαίων που σχετίζονται με τα παθητικά αμοιβαία που παρακολουθούν τους δείκτες MSCI αναδυόμενων και αναπτυγμένων χρηματιστηρίων.  Με αυτά κατάφεραν οι δείκτες να εμφανίσουν άνοδο, πολύ μικρή βέβαια, και τον μήνα Νοέμβριο. Συμπληρώθηκαν πέντε ανοδικοί μήνες στη σειρά για το ΧΑ και στον τελευταίο ήταν δύσκολη η πρόβλεψη για το πρόσημο της μεταβολής του. Αυτό ήταν στα αρνητικά του ταμπλό, αφού υποδηλώνει κόπωση και αδυναμία για τη συνέχεια, που ούτως ή άλλως, δεν έχει και τις καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με την προβλεπόμενη ροή των ειδήσεων από το εσωτερικό.

Στα θετικά επίσης είναι και η παρατήρηση πως την τελευταία εβδομάδα έγινε η βελτίωση της εικόνας των θεσμικών χαρτοφυλακίων του δολαρίου και άρα από εδώ και πέρα θα λειτουργήσουν μεσο-μακροπρόθεσμα αρκετοί διαχειριστές. Ειδικά της ομάδας όσων θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά με μικρότερες αναταράξεις στην διαδικασία της προσαρμογής της στις επιταγές του απαραίτητου εκσυγχρονισμού της. 

Αυτοί μάλλον θα δώσουν συνέχεια στην διαπραγμάτευση των blue chip, με βάση το momentum, καθώς δε ήδη υπάρχουν διακριτές ομάδες μετοχών με καθοδική και ανοδική ορμή, εκεί θα εστιάσουν. Με τις τράπεζες να παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο, που θα προκύπτει μέσα από σύνθετους υπολογισμούς. Πλησιάζει η πρώτη περίοδος που θα είναι δυνατή η εξάσκηση των warrants, χωρίς να είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock γνωστά. Οι υπολογισμοί θα αφορούν στο πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν για να ασκήσουν το δικαίωμα, ποια είναι η τιμή της μετοχής ή ποια θα γίνει, ώστε να έχει νόημα το να ασκηθούν τα δικαιώματα μετατροπής των warrants σε μετοχές. Αλλά επίσης ποια θα είναι η εικόνα της κάθε τράπεζας σαν εταιρία στο 2014, που αρκετοί ξένοι το θεωρούν χρονιά εξόδου από την ύφεση και άλλοι αναμένουν διατήρησή της αλλά με μικρό ποσοστό πτώσης.

Τεχνικά, η εικόνα της αγοράς δεν είναι τόσο απογοητευτική όσο κάποιοι την περιγράφουν. Αν και αυτοί ανήκουν στην ομάδα όσων γκρινιάζουν για την άνοδο από τον Σεπτέμβριο και μετά και θεωρούν πως η πορεία από τότε είχε μόνο κίνητρο την 26η  Νοεμβρίου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν προς τα κάτω και το δολάριο έδωσε πίσω σήμερα μέρος από τα πρόσφατα κέρδη του έναντι του γεν, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα προσεκτικά πολύ βασικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Αν και οι μετοχές πήραν μια θετική ώθηση από μια αξιοπρεπή εγγραφή σχετική με την μεταπρατική δραστηριότητα της Κίνας.

Η δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας διατήρησε σταθερή δυναμική ανάπτυξης το Νοέμβριο, ωθούμενη από την άνοδο που είχαν οι νέες παραγγελίες, αν και ο ρυθμός της επέκτασης υποχώρησε ελαφρά από τον Οκτώβριο, όπως έδειξε τελικά ο δείκτης HSBC / Markit Υπευθύνων Προμηθειών ( PMI). Η τελική ανάγνωση του PMI διαμορφώθηκε στο 50,8 το Νοέμβριο, από 50,9 τον Οκτώβριο, αλλά υπάρχει βελτίωση από την προκαταρκτική ανάγνωση που μετρήθηκε στο 50,4.

Ο δείκτης των μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω περίπου 0,1%, περιορίζοντας τις απώλειες μετά την δημοσίευση του PMI, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε 0,2%.

Τον περασμένο μήνα, ο δείκτης Nikkei κέρδισε 9,3%, ωθούμενη από την υψηλή αύξηση των κερδών και την αποδυνάμωση του γιεν, με το δείκτη να χτυπά την Πέμπτη το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος σε σχεδόν έξι χρόνια. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν πως οι ιαπωνικές εταιρείες ανέβασαν τις δαπάνες για εργοστάσια και εξοπλισμό στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αλλά ο αργός ρυθμός αύξησης γεννά αμφιβολίες την ισχύ των δαπανών κεφαλαίου που χρειάζονται για να υποστηριχθεί η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,2 τοις εκατό στα 102,26 γεν, και κινείται μακριά από υψηλά έξι μηνών στα 102,61 που άγγιξε την Παρασκευή. Το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,1%, ένα βήμα πίσω από το υψηλό των 139,70 γεν την Παρασκευή που ήταν υψηλό πενταετίας.

Στοιχεία για τις ΗΠΑ, αργότερα εντός της εβδομάδας, παραμένουν ένα βασικό κίνητρο για τις επενδυτικές αποφάσεις, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να είναι έτοιμη να αρχίσει το tapering το συντομότερο δυνατό, ήτοι μόλις κρίνει πως η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή.

Τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες εκτός αγροτικής βιομηχανίας για τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν την Παρασκευή, με τους οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 185.000 τον περασμένο μήνα, από 204.000 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Άλλοι σημαντικοί οικονομικοί δείκτες που θα εμφανιστούν αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν τον δείκτη ISM για την Βιομηχανία θα κυκλοφορήσει αργότερα σήμερα, και ο δείκτης ISM του τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

Στη διαπραγμάτευση στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός ήταν κάτω από περίπου 0,4% στα 1.244,86 η ουγγιά, υπονομεύεται από τα σημάδια μιας οικονομίας που ισχυροποιείται στις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αναγκάσει την Fed να μειώσει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας γνωστό ως QE. Ο χρυσός έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος, είναι σε καλό δρόμο για να σημειώσει την πρώτη ετήσια ζημία σε 13 χρόνια.

Το μπρεντ κέρδισε περίπου 0,5% και είναι στα 110,25 το βαρέλι, μετά την πτώση κατά περισσότερο από 1 δολάριο την Παρασκευή, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ήταν περίπου 0,4% υψηλότερα στα 93,12 δολάρια, καθώς οι έμποροι υπολογίζουν τις διακοπές παροχής στη Λιβύη έναντι των σταθερών επιπέδων των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ορισμένοι αναφέρθηκαν μετά τη συνεδρία της Παρασκευής στους λόγους που κινούν τους ξένους θεσμικούς. Υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, έγινε αποδέκτης σημαντικών ξένων κεφαλαίων, με στόχο των επενδυτών την καταγραφή υψηλών αποδόσεων μεσοπρόθεσμα. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς, ότι ο βασικός καταλυτής για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η σημαντική αναβάθμιση της Ελλάδας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης στο εγγύς μέλλον, η οποία βέβαια προϋποθέτει ελάφρυνση του χρέους.

Οι ξένοι επενδυτές κατ’ αυτούς δεν φαίνεται να ανησυχούν στο ελάχιστο για τις πολιτικές εξελίξεις τις προσεχείς εβδομάδες. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν  στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου να ασχοληθεί επί της ουσίας με το θέμα χρέους της Ελλάδας, παρά τη συμφωνία για τη δημιουργία της Γερμανικής Κυβέρνησης μετά από διάστημα 2½ μηνών μετά τις Γερμανικές εκλογές. Με την  Κυβέρνηση να μην έχει σχηματισθεί ακόμα. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί φαινομενικά να μη θεωρείται βλαπτική ως προς τη διαπραγμάτευση ελάφρυνσης του χρέους, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τη επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, αλλά επί της ουσίας είναι, γιατί καθυστερεί την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Προσέθεσαν και από άλλους ξεχωρίσαμε τις παρατηρήσεις τους για το πού και πώς θα αναπτυχθεί το συναλλακτικό ενδιαφέρον τους.

Μετά την συνεδρίαση της 26 Νοεμβρίου ο επόμενες συνεδριάσεις κινήθηκαν περισσότερο στην λογική των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου τα οποία σταδιακά μπαίνουν στο προσκήνιο ενόψει και της τιμολόγησης των προοπτικών της νέας χρονιάς. Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές φαίνεται να κινούνται περισσότερο με βάση τα θεμελιώδη και λιγότερο με άλλους συστημικούς παράγοντες (εισροές, συμμετοχή σε δείκτες κλπ) ενώ σε δεύτερο χρόνο φαίνεται να "μπαίνουν στην εικόνα" τα warrants των Τραπεζικών μετοχών και η στάση που θα κρατήσουν οι επενδυτές μετά την εξάσκηση τους.

Οι λίγες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου (18 συν μια ημιαργία) πιθανόν να διαπνέονται από αυτή την λογική καθώς άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν πιο αποφασιστικά (διαπραγμάτευση με την Τρόικα, διαγνωστικός έλεγχοςBlackRock) φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να σημειώσει νεότερο φετινό υψηλό αφού στην συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας έφθασε 1,5 μονάδα χαμηλότερα από την κορυφή του 2013 στερώντας από τον Γενικό Δείκτη ένα φρέσκο σήμα αγορών από τον MACD ο οποίος παραμένει πουλημένος από τις 29 Οκτωβρίου.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Αυτή την εβδομάδα υπάρχει η δυνατότητα για αυξημένη μεταβλητότητα μετά από μια περίοδο σταθερότητας. Μετά από 2 εβδομάδες με ελαφριάς βαρύτητας ανακοινώσεις δεδομένων, το οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει αρκετές σημαντικές δημοσιεύσεις, με πλέον δεσπόζουσα την  έκθεση για την απασχόληση, της Παρασκευής. Άλλα σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνουν τη δεύτερη εκτίμηση για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, η έκθεση για την απασχόληση της ADP, την εικόνα στις κατασκευές ακινήτων, τις πωλήσεις αυτοκινήτων, τις πωλήσεις νέων κατοικιών και τις πωλήσεις στα κατάστημα των μεγάλων αλυσίδων. Η Fed δημοσιεύει το Beige Book για την ανά πολιτεία – περιοχή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έκλεισε την Παρασκευή στο 2,75% , αμετάβλητη από μήνα σε μήνα.

Οι εκδόσεις χρέους θα είναι μέτριες στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, καθώς οι εκδότες αρχίζουν να κλείνουν τα βιβλία πριν από το τέλος του έτους. Οι εκδόσεις σε παγκόσμια βάση ήταν 6 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, κάτω του μέσου όρου. Εκτός ΗΠΑ οι  εκδόσεις ήταν 2 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη μπορεί ακόμα να υπάρχουν σημαντικές κανονιστικές εξελίξεις πριν από το τέλος του έτους . Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αναμένεται να προβεί σε συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τις διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στους νέους κανόνες ρευστότητας για τις τράπεζες . Αυτό θα μπορούσε να έχει μια ισχυρή επίδραση στην ελκυστικότητα των τιτλοποιήσεων για επενδυτές τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Οι επενδυτικές τοποθετήσεις σε έκδοση τιτλοποιημένων δανείων στην Ευρώπη είναι σε καλό δρόμο και  αναμένονται να φθάσουν περίπου στα 60 δις το τρέχον έτος.

Deutsche Bank Research • Η συμφωνία συνασπισμού στην Γερμανία:

Πάρα πολλές δελεαστικές προσφορές, πολύ λίγα κίνητρα για ανάπτυξη , απουσιάζουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο συνασπισμός σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τις συνταξιοδοτικές παροχές, και να προβεί στην καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού και την αύξηση των δημοσίων δαπανών. Υπάρχει η μικρή πρόβλεψη για αυξήσεις φόρων ( θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του SPD ), όπως και φορολογικές ελαφρύνσεις (υποσχέσεις των CDU και CSU). Η ανοδική τάση του ρυθμού ανάπτυξης, ιδίως της προσφοράς εργασίας, θα αποδυναμωθεί. Οι ανεπάρκειες όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επαρκώς . Η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά.

Γερμανία , ΗΠΑ και Κίνα : ταγκό για τρεις ; Η περαιτέρω ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς αναπτύσσεται κάθε επιχείρηση στις ΗΠΑ και την Κίνα. Περίπου το 50 % των διακυμάνσεων στην οικονομία των ΗΠΑ περνά στην πορεία της ανάπτυξης στη Γερμανία. Η συσχέτιση είναι λιγότερο σαφής για τους Κινέζους και τη γερμανική οικονομία, αλλά είναι πιθανό να έχει γίνει ισχυρότερη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αναμένουμε ανάπτυξης για να κερδίσει ορμή από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τόσο πραγματικές εξαγωγές της Γερμανίας θα επιταχυνθούν από 0,7\% το 2013 σε 5,7% το 2014.

• Ο δείκτης χρέους της Γερμανίας συνεχίζει να μειώνεται . Χάρη στην απροσδόκητα ευνοϊκή δημοσιονομική τάση των τελευταίων ετών το γερμανικό δημόσιο χρέος μειώθηκε κάτω από το 80 % του ΑΕΠ στα μέσα του 2013. Ωστόσο, οι αμφιβολίες δικαιολογούνται σε σχέση με τον στόχο του κυβερνητικού συνασπισμού που στοχεύουν στην επίτευξη χαμηλότερων τιμών του ορίου του 70 % μέχρι το τέλος του 2017.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Τρόπους προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων για να φτάσουν σε συμφωνία με την τρόικα θα αναζητήσουν σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ένα από τα πιο κρίσιμα ραντεβού των δύο ανδρών το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr η σημερινή συνάντηση ήταν προκαθορισμένη και δεν συνδέεται με την είδηση της αναβολής της επίσκεψης της τρόικας. Απλά στο άκουσμα της είδησης η Χαριλάου Τρικούπη διένειμε non paper με το οποίο υπενθύμισε -όχι άνευ λόγου- τις δεσμεύσεις του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου στην τελευταία τους συνάντηση στο Μαξίμου.
  • Στην αναβάθμιση, κατά δύο μονάδες, της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανεβάζοντάς την στη βαθμίδα Caa3 από C που ήταν από τον Μάιο του 2012, και σημειώνοντας ότι διαβλέπει σταθερές προοπτικές στην οικονομία της. Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση αντανακλά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα καθώς και τη βελτίωση μεσοπρόθεσμα των οικονομικών προοπτικών της χώρας.
  • Πάνω από οκτώ δισ. δολ μπορεί να επιβαρυνθεί ο ελληνόκτητος στόλος τα επόμενα χρόνια, αν αποφασισθεί ένας μεγάλος αριθμός πλοίων να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Το κόστος μετατροπής είναι αρκετά υψηλό ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καθίσταται ασύμφορο.
  • Αποφασισμένος να περάσει από τη Βουλή το νόμο για την φορολογία των ακινήτων δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και διαμηνύει ότι «ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι landlords της Εκάλης». Ο κ. Στουρνάρας αποδίδει τις αντιδράσεις σε συμφέροντα που εκπροσωπούνται από ακραίες φωνές φιλελευθερισμού, ενώ περιμένει, όπως λέει, την υποστήριξη στη Βουλή όλων των βουλευτών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Αριστεράς που τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης των πλουσίων.
  • Εντός του Δεκεμβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζεται το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των πλειστηριασμών ακινήτων, όπως δήλωσεο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Mega. Ο κ.Χατζηδάκης δεν θέλησε να σχολιάσει σενάρια σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και επανέλαβε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι η προστασία όχι μόνον των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων αλλά και νοικοκυριών μεσαίων εισοδημάτων.
  • Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,56% βλέπει ήδη ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Καμίλ Ζίγκλερ, λίγες μόλις εβδομάδες αφού ανέλαβε τα ηνία του οργανισμού μετά την εξαγορά του από την Emma Delta. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Ζίγκλερ ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη από τα αριθμολαχεία και τον αθλητικό στοιχηματισμό αποδείχτηκαν το τρίτο τρίμηνο καλύτερα του αναμενόμενου. Ο πρώην Τσέχος τραπεζίτης εκτιμά, μάλιστα, ότι υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα. Παρά τις καθυστερήσεις στην εισαγωγή του Ξυστό, η εταιρεία θα καταφέρει να πιάσει τον ετήσιο στόχο κερδοφορίας, ανέφερε.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα