Ευχάριστες ειδήσεις

Στην κερδοφορία εισηγμένων εστιάζει η αγορά
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2004 00:01

ΜΕ ΑΝΟΔΟ έκλεισαν οι μετοχικές τιμές στην Ευρώπη, έχοντας ως στήριγμα την αύξηση των πωλήσεων της βρετανικής αλυσίδας λιανικής Tesco, τις ελπίδες για αυξήσεις τιμών στην χαλυβουργία και το ράλι των μετοχών πετρελαίου, μετά τη νέα άνοδο των τιμών. Ο όγκος ωστόσο των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς η αμερικανική αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Το νέο ρεκόρ του ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο ξεπέρασε τα 1,32 δολάρια χθες, δεν προκάλεσε τους τριγμούς των πρώτων ημερών, καθώς πλέον τα διαδοχικά ρεκόρ έχουν προεξοφληθεί από τους επενδυτές, παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι ένα ισχυρό ευρώ μπορεί να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Η Credit Suisse αποτέλεσε ακόμη ένα θετικό σημείο της αγοράς, μετά από δημοσίευμα Τύπου ότι ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος Axa εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της επιχείρησης Winterthur της ελβετικής τράπεζας επενδύσεων. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και οι μετοχές του τομέα πλουτοπαραγωγικών πηγών, με τις χαλυβουργίες να παρουσιάζουν μεγάλα κέρδη μετά την είδηση ότι η Nissan της Ιαπωνίας αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή της σε ορισμένα από τα εγχώρια εργοστάσιά της, λόγω ελλείψεων σε χάλυβα. Η μετοχή της Tesco ενισχύθηκε 3,6%, καθώς οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου ήταν καλύτερες από τις προβλεπόμενες. Αντίθετα, η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Barclays υποχώρησε 2,8%, μετά την προοπτική περαιτέρω αύξησης του κόστους. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,7%, κλείνοντας στις 1.030,2 μονάδες, μόλις 1% χαμηλότερα από τα υψηλότερα 28 μηνών που άγγιξε πρόσφατα. Ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,95%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε επίσης με άνοδο, χάρη στα κέρδη της χαλυβουργίας, εξαιτίας της έλλειψης χάλυβα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ομως, η άνοδος του γιεν στα υψηλότερα τεσσερισήμισι μηνών έναντι του δολαρίου «βάρυνε» τους εξαγωγείς και τους κατασκευαστές επεξεργαστών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα