Ελβετία: Απροσδόκητη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2004 09:37

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ υποχώρηση, σημείωσε η οικονομία της Ελβετίας το τρίτο τρίμηνο, καθώς συρρικνώνεται η παγκόσμια ζήτηση και οι δαπάνες μεταξύ των καταναλωτών.

Το ΑΕΠ της χώρας, εποχιακώς προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,4% και παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στη Βέρνη. Εντεκα οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι, η ανάπτυξη θα είναι 0,5%.

Tα στοιχεία δείχνουν, ότι, η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της, μετά την αύξηση του κόστους πετρελαίου, που περιορίζει τις δαπάνες και μειώνει την ανάπτυξη της Ευρώπης, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές.

«Η οικονομία, μάλλον υποχωρεί, παρά αναπτύσσεται» ανέφερε ο Bernard Lambert, οικονομολόγος της Pictet & Sie στη Γενεύη, συμπληρώνοντας: «Προβλέπαμε, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού τον επόμενο μήνα, αλλά απ'ό,τι δείχνουν τα πράγματα, το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό».

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η οικονομία της Ελβετίας, της όγδοης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αναπτύχθηκε κατά 2% και με τον ίδιο ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο.

Στη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες από κοινού αγοράζουν το 1/3 των ελβετικών προϊόντων, η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 0,1% το τρίτο τρίμηνο και είχε τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Η οικονομία της Ευρωζώνης, των 12 χωρών μελών της Κοινότητας που συναλλάσσονται με το ευρώ, αναπτύχθηκε κατά 0,3%, μετά από ανάπτυξη 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα