Στη Μαδρίτη θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε αναζήτηση κοινής θέσης με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, στο κρίσιμο θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης
Τον κ. Ολάντ θα συνοδεύει ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρί Ερό, ο οποίος θα ταξιδέψει στην ισπανική πρωτεύουσα μαζί με οκτώ μέλη της γαλλικής κυβέρνησης αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το υπουργικό συμβούλιο.
Η γαλλική ηγεσία θα συναντηθεί με την ισπανική σε γεύμα εργασίας πριν από τη σύνοδο της ολομέλειας της 23ης γαλλο-ισπανικής συνόδου κορυφής και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Ολάντ αναμένεται να «ανανεώσει» με την ευκαιρία του ταξιδιού του στη Μαδρίτη, την έκκληση που έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, μαζί με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα για αύξηση των θέσεων εργασίας και σταθερότητα, πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
Η Γαλλία υποστηρίζει ένα μηχανισμό για την επίλυση του προβλήματος των υπό πτώχευση τραπεζών και την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων, επιθυμώντας να εγκριθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Έτσι μετά τη στήριξη του Ενρίκο Λέτα ο άλλος πρόεδρος θα επιδιώξει στη Μαδρίτη και τη θετική ανταπόκριση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι.
Στην ατζέντα της επίσκεψης του κ. Ολάντ στη Μαδρίτη θα είναι η ανάπτυξη. Και πάλι, όπως στη Ρώμη μια εβδομάδα νωρίτερα, ο επικεφαλής της γαλλικής δημοκρατίας θα επιδιώξει να υποστηριχτεί η δημοσιονομική ικανότητα για την υποστήριξη επενδύσεων μεγάλης κλίμακας ή πολιτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Επί τάπητος θα τεθούν ακόμη η παράνομη μετανάστευση, η άμυνα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και ενεργειακές συνδέσεις, καθώς και διμερή θέματα.
Η Ισπανία, η οποία έχει κάνει μια πολύ σκληρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της σε βάρος της μακροχρόνιας ανεργίας, αναμένεται να αντιμετωπίσει «μεγάλο πρόβλημα ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη βάση και θα πρέπει να ενδιαφερθεί για επιπλέον επενδυτικές δυνατότητες στη ζώνης του ευρώ », εκτιμά το Παρίσι .
Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει μόλις βγει από δύο χρόνια ύφεσης και επανακάμπτει με αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο. Αυτή η πορεία της ανάκαμψης θεωρείται ισχνή για να επιτρέψει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης τη στιγμή που η ανεργία παραμένει στο επίπεδο ρεκόρ του 25,98 %.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο