Ρουμανία: Ένταξη στον SSM ζητεί η κεντρική τράπεζα

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 15:04
UPD:15:07
REUTERS/BOGDAN CRISTEL

«Η προσχώρηση στον SSM θα οδηγήσει πιθανότατα σε μικρότερο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς θα μειωθεί η αντίληψη κινδύνου (risk perception) για τη Ρουμανία» υπογράμμισε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Τη σημασία προσχώρησης της Ρουμανίας στον ευρωπαϊκό Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας των τραπεζών (SSM) υπογράμμισε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Μπόγκνταν Ολτενάου, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα σημάνει μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών και φθηνότερα δάνεια για την πραγματική οικονομία.

Στο τέλος του 2014 αναμένεται η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών, είπε ο κ. Ολτενάου, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει και μία κατ' αρχήν απόφαση για την ενοποίηση των εθνικών μηχανισμών εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Σημείωσε δε, ότι η Ρουμανία θα πρέπει να επισπεύσει την απόφασή της για την προσχώρηση στον SSM, αν δηλαδή αυτή θα γίνει πριν ή μετά την ένταξή της στην Ευρωζώνη.

«Η προσχώρηση στον SSM θα οδηγήσει πιθανότατα σε μικρότερο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς θα μειωθεί η αντίληψη κινδύνου (risk perception) για τη Ρουμανία. Αυτό θα ωφελήσει τόσο τον τομέα της πραγματικής οικονομίας, που θα έχει πρόσβαση σε φθηνότερα δάνεια, όσο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα που θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει περισσότερα δάνεια με πιο απλούς όρους», είπε ο υποδιοικητής της BNR σε οικονομικό φόρουμ στο Βουκουρέστι.

Αναφερόμενος στη βαρύτητα της απόφασης για την ένταξη της Ρουμανίας στον SSM, ο κ. Ολτενάου έκανε λόγο για ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και γι' αυτό, είπε, θα πρέπει να ληφθεί από το κοινοβούλιο, την προεδρία και την κυβέρνηση, ενώ η κεντρική τράπεζα θα προετοιμάσει τα απαραίτητα έγγραφα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Agerpres
  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα