Ρουμανία: Συμφωνία με ΕΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 13:27
UPD:13:54
REUTERS/JUAN MEDINA

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα.

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης της Ρουμανίας με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τον προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες για το 2014, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Πόντα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ειδήσεων Agerpres, ο κ. Πόντα επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν εύκολες και δύσκολες διαπραγματεύσεις. «Αναφορικά με τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος προσεγγίστηκαν κάποια εξαιρετικά δύσκολα ζητήματα», ανέφερε ο ρουμάνος πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές σε ένα έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ, τόσο με βάση τη μέθοδο ESA της Eurostat, όσο και με βάση την ταμειακή λογιστική.

Μετά τη συμφωνία, το σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. «Θα γίνει μία παρουσίαση στην κυβέρνηση και μία δημόσια, και μετά θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο, για να ακολουθήσει η ψηφοφορία», σημείωσε ο κ. Πόντα.

Η αποστολή του ΔΝΤ, στη διάρκεια της δύο εβδομάδων παραμονής της στο Βουκουρέστι, πραγματοποίησε μία πρώτη αναθεώρηση της πρόσφατης συμφωνίας με τις ρουμανικές αρχές, ενώ η αξιολόγηση που έγινε θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Ρουμανία, Άντρεα Σάχτερ, τόνισε ότι το πρόγραμμα κινείται εντός των παραμέτρων και κριτηρίων που καθορίστηκαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε δε ότι η πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης για το 2013 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,2%, στο 2,2%, ωστόσο η εγχώρια ζήτηση παραμένει ασθενής, κάτι που οδηγεί σε μία προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 2013 στο 1,2% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα