«Συγκρατημένη αισιοδοξία» Χρ. Σταϊκούρα για το 2014

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 13:38
UPD:13:39
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Για το 2013 ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι στο 4%, ενδεχομένως δε και χαμηλότερα.

«Συγκρατημένη, αλλά ρεαλιστική αισιοδοξία» για το 2014, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2014.

«Προσβλέπουμε ακόμη και τώρα σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας και σε μία δημιουργική συζήτηση για έγκριση του προϋπολογισμού ώστε να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στον ενάρετο κύκλο της ευημερίας εντός όμως της ευρωζώνης», είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος απάντησε σε 20 ερωτήματα που έχουν τεθεί από τη συζήτηση και εκτίμησε ότι «υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης».

Για το 2013 ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι στο 4%, ενδεχομένως δε και χαμηλότερα.

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι στηρίζεται σε «ρεαλιστικές αναλύσεις», αλλά τόνισε ότι δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί, ενώ υποστήριξε ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης δεν έχουν διαψευστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο επεσήμανε ότι «αυτό το αποτέλεσμα θα έχει επιπλέον θετική επίπτωση στο ισοζύγιο του 2014. «Έτσι θα γεφυρωθεί και η απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων ημών και των εταίρων» είπε και σημείωσε ότι η πορεία του Προϋπολογισμού του 2013 είναι καλύτερη από τις προβλέψεις, γεγονός που δικαιώνει τις κυβερνητικές προσπάθειες.

Συμπλήρωσε ότι τον Οκτώβριο τα έσοδα ήταν κατά 230 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο και ανέφερε ενδεικτικά την κατανάλωση πετρελαίου, η οποία αυξήθηκε 39%, αυξάνοντας και τα δημόσια έσοδα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, ενώ έδωσε έμφαση στο πρόβλημα της ανεργίας, για την οποία πάντως είπε ότι μειώνεται ο ρυθμός αύξησής της. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα