ΜΕΙΩΣΗ εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή, οι δαπάνες των καταναλωτών, ενώ αυξήθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο στην Ιαπωνία, καταδεικνύοντας, ότι, η ανάκαμψη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, κλονίζεται. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές και το γιέν.
Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, φθάνοντας – εποχιακώς προσαρμοσμένη – στο 1,2%, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 4,7%. Τα σημερινά στοιχεία, που ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, ήταν τα χειρότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.
Η Ιαπωνία, που βασίζεται στις δαπάνες των καταναλωτών για να ενισχύσει την ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, φαίνεται να μην τα καταφέρνει, καθώς η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί, η πωλήσεις στο εξωτερικό μειώνονται και εταιρείες περιορίζουν τις επενδύσεις τους. Οι πωλήσεις των εταιρειών λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένης και της Takashimaya Co., κινήθηκαν πτωτικά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, καταδεικνύοντας, ότι, η μείωση των μισθών και των θέσεων εργασίας, αφήνουν τον κόσμο με λιγότερα χρήματα για δαπάνες.
«Η ιαπωνική οικονομία, δεν μπορεί να βασιστεί στις δαπάνες των καταναλωτών, μοχλό της ανάπτυξης», ανέφερε ο Taro Saito, οικονομολόγος της NLI Research Institute στο Τόκυο, ο οποίος σωστά προέβλεψε τον δείκτη της ανεργίας και την μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, συμπληρώνοντας: «Ηδη η οικονομική ανάπτυξη της χώρας χάνει τη δυναμική της και μάλλον θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης στις 31 Μαρτίου».
Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 1%, φθάνοντας στις 10.870,86 μονάδες στις 11 π.μ., στο Τόκυο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Fanuc Ltd. Το γιέν υποχώρησε στα 103,19 έναντι του δολαρίου στις 12:30' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 102,86 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.