Market Beat: Στα θετικά η εβδομαδιαία άνοδος και το διεθνές κλίμα

Πιθανά αρνητικά τα εταιρικά αποτελέσματα και το απροσδόκητο
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 09:57
UPD:10:04
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Εκτός από την ένταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες Αγορές, αξίζει να θυμόμαστε ότι η εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στην ανακοίνωση  εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Στην αγορά της Αθήνας υπάρχουν γεγονότα προς προεξόφληση για λίγες μέρες ή ώρες αλλά και σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της εβδομάδας. Το ελληνικό χρηματιστήριο το απόγευμα της Τρίτης, εντάσσεται στις αναδυόμενες αγορές. Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές υπογραμμίζουν την αύξηση των ρυθμιών των συναλλαγών στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και την συγκέντρωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 85% στις μετοχές που εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση του MSCI.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι δύσκολη η πρόβλεψη της τάσης, γιατί το γεγονός της ένταξης σε κάποια κατηγορία αγορών, σε μια παγκοσμιοποιημένη κεφαλαιαγορά, προκαλεί ξαφνικές εισροές κεφαλαίων και αυξάνει την νευρικότητα. Επισημαίνουμε ότι στις 31 Μαΐου του 2001 εισήλθε το ΧΑ στις ώριμες αγορές οι συναλλαγές σε εκείνη τη συνεδρίαση έφτασαν τα 824 εκατ. ευρώ και η μεταβλητότητα στο τέλος ήταν πολύ μεγάλη.

Εκτός από την ένταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες Αγορές, αξίζει να θυμόμαστε ότι η εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στην ανακοίνωση  εταιρικών αποτελεσμάτων. Το δε κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα για τις αγορές μετοχών μετά τις τελευταίες δυο ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας έχει γίνει εξαιρετικά θετικό, χωρίς να έχουν αποκλειστεί οι πιθανότητες πλήρους ανατροπής του. Αν αλλάξουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που εκλαμβάνονται από τους επενδυτές ως μήνυμα πως η FED  δεν πρόκειται να αποφασίσει οτιδήποτε σημαντικό στην τελευταία, για το 2013, συνάντηση της επιτροπής που αποφασίζει για την πολιτική της.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

Ο Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε την Παρασκευή 54,78 μονάδες, ή 0,3%, για να καταλήξει σε ένα επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ 16.064,77 μονάδων. Μετά τον τερματισμό του πάνω από 16.000 για πρώτη φορά την Πέμπτη, ο Dow έθεσε στο στατιστικό του αρχείο το ιστορικό υψηλό του, εντός της ημέρας, στις 16.068,78 μονάδες, και κατέληξε με κέρδη +0,7% για την εβδομάδα. Σχηματίζοντας την έβδομη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, όταν μεγαλύτερης έκτασης αλυσίδα στο παρελθόν ήταν των οκτώ εβδομάδων που έληξε στις 21 Ιανουαρίου του 2011.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 8,91 μονάδων, ή 0,5% καταλήγοντας στις 1.804,76, με το πρώτο κλείσιμό του πάνω από τις 1.80.

Ο Δείκτης μεταβλητότητας ( VIX ), ένας μετρητής της αβεβαιότητας των επενδυτών, έπεσε στις 12,35 μονάδες.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι των νομισμάτων των κυριότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, ενώ η απόδοση στο 10ετές κρατικό ομόλογο, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και άλλων καταναλωτικών δανείων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,75%. Στο New York Mercantile Exchange, τα συμβόλαια του χρυσού με παράδοση για τον Φεβρουάριο κέρδισαν 30 σεντς για να καταλήξουν στα  1.244,60, για να σχηματιστεί εβδομαδιαία πτώση κατά 3,4% για την εβδομάδα. Το αργό - πετρέλαιο για παράδοση τον Ιανουάριο υποχώρησε 60 σεντς, φθάνοντας στα 94,84 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,1% για την εβδομάδα.

Ο S&P 500 κέρδισε 0,4% και την αρχή του έτους κερδίζει 26,5%, και ο Dow αυξήθηκε κατά 0,7% με ετήσια αύξηση 22,6%. Ο Nasdaq100 έμεινε πρακτικά αμετάβλητος με επίδοση το 2013 28,6% ενώ αναφορικά με την τιμή του χρυσού υπήρξε μείωση κατά 47 δολάρια.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων ανέβηκαν 3 μονάδες βάσης στο 5,90% με μείωση κατά 86bps από την αρχή του έτους. Στα Ιταλικά δεκαετή οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 1 bp στο 4,07% και στο χρόνο έπεσαν 43 bps. Στα δεκαετή της Ισπανίας οι αποδόσεις ανέβηκαν κατά 4 bps στο 4,10% και είναι κάτω κατά 117 bps μέσα στο έτος. Οι αποδόσεις του Γερμανικού Bund ενισχύθηκαν κατά 4 bps στο 1,75% με πτώση το 2013, 43bps. Στα Γαλλικά  οι αποδόσεις ανέβηκαν κατά 2 bps στο 2,20%. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης στο 8,57% αν και φέτος είναι κάτω κατά 190 bps. Τα δε επιτόκια του 10ετούς gilt (Μεγάλης Βρετανίας) ήταν πάνω κατά 4 μονάδα βάσης στο 2,79%, με άνοδο το 2013 97 bps.
    
Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας αυξήθηκε σε πέντε συνεδριάσεις κατά 1,4% με κέρδη 48% από την αρχή του έτους.  Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε 0,6% έκλεισε σε ένα ρεκόρ υψηλού όλων των εποχών και από το τέλος του 2012 ενισχύεται κατά 21,1%. Ο Δείκτης μετοχών IBEX 35 της Ισπανίας υποχώρησε κατά 0,2% με ετήσια αύξηση 18,5%. Ο FTSE MIB της Ιταλίας κέρδισε 0,7% και από την αρχή του έτους παρουσιάζει αύξηση 15,7%. Οι αναδυόμενες αγορές εμφάνισαν στη βδομάδα μικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε 1,2% αλλά εμφανίζει στο 2013 μείωση κατά -13,4%, ο και Bolsa του Μεξικού ανέβηκε κατά 0,4% με πτώση στο χρόνο -5,7%. Ο δείκτης μετοχών Kospi της Νότιας Κορέας μετακινήθηκε οριακά και από την αρχή του χρόνου έχει εμφανίσει άνοδο +0,5%. Ο δείκτης με μετοχές της Ινδίας Sensex υποχώρησε -0,9% με κέρδη ετήσια 4,1%. Στη Σαγκάη της Κίνας σημειώθηκε άνοδος 2,8% αλλά στο 2013 χάνει -3,2%.

Τεχνική ανάλυση

Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας μελετώντας το διάγραμμα του 25άρη είχαμε παρατηρήσει πως οι ισχυροί παράγοντες στο ΧΑ απέφευγαν να δώσουν τιμές στο δείκτη πάνω από την τιμή του κινητού μέσου όρου 30 ημερών. Αυτό ήταν μια σταθερή τους επιλογή από τις 12 Νοεμβρίου και μετά. Μόλις την Παρασκευή λοιπόν, οδήγησαν το δείκτη των blue chip πάνω από την τιμή του ΚΜΟ 30 ημερών που ορίστηκε στις 383,87 μονάδες.

Σημειώθηκε συνεπώς μια διάτρηση προς τα άνω μιας σημαντικής αντίστασης από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης που μάλιστα δεν είχα στατική μορφή. Ενώ λοιπόν επί 8 συνεδριάσεις στη σειρά μόλις η τιμή του 25άρη ξεπερνούσε την τιμή του ΚΜΟ 30 ημερών για την συγκεκριμένη συνεδρίαση ξεκίναγαν ρευστοποιήσεις από ισχυρά χαρτοφυλάκια την Παρασκευή η υπέρβαση της τιμής του ΚΜΟ και η κίνηση του δείκτη πάνω από τις 384 μονάδες προκάλεσε κύματα εντολών αγοράς. Αυτή η αλλαγή μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η συσσώρευση που ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την εγγραφή των υψηλών του Οκτωβρίου έλαβε τέλος.

Στο Χ.Α.

Μια ανοδική εβδομάδα, η πρώτη μετά σειρά καθοδικών, ήταν η τέταρτη χρηματιστηριακά του Νοεμβρίου. Την ίδια περίοδο που τα περισσότερα χρηματιστήρια υποχωρούσαν, το ΧΑ είχε μόνο μια πτωτική συνεδρίαση στις πέντε, με απώλειες που δεν θα τις χαρακτηρίζαμε ως υπολογίσιμες. Όμως αρχικά, το χαρακτηριστικό των συναλλαγών ήταν η προσπάθεια συσσώρευσης των τιμών σε επίπεδα κοντά σε εκείνα που οδήγησε η προηγούμενη εβδομάδα. Διότι ενώ στο πρώτο μέρος των συνεδριάσεων την Δευτέρα και την Τρίτη τα αρχικά κέρδη ήταν σημαντικά, στο τέλος απέμεναν λίγα και μάλιστα οι ρυθμοί συναλλαγών έπεφταν υπογραμμίζοντας μια επιφυλακτικότητα.

Την ατμόσφαιρα των συναλλαγών ορισμένοι απέδιδαν στην εικόνα που εμφάνιζε η διαπραγμάτευση των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων με τους ελεγκτές της τρόικας. Η αδυναμία να συμφωνήσουν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων εκ του προγράμματος θεωρήθηκε ως αιτία ανησυχίας. Αυτή επέφερε το δισταγμό των θεσμικών,  που οδηγούσε στο τέλος σε εξάτμιση της αρχικής ανόδου. Στον πλανήτη ωστόσο, και μάλλον και στο ΧΑ, οι ανησυχίες των επενδυτών ήταν σχετικές με το περίφημο και πιθανά μόνο στα λόγια ισχύον tapering, την μεταβολή στο πρόγραμμα (QE) στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ, με τις ανά μήνα αγορές ομολόγων από τη Fed.

Η δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας αφορούσε στην προετοιμασία της αγοράς, ώστε να υποδεχτούν με τα κατάλληλα επίπεδα τιμών, ένα σημαντικό γεγονός. Από το μέτωπο της ροής των εσωτερικών ειδήσεων, εκτιμάμε ότι τα σχόλια μετά από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Γερμανία το κλίμα έχει βελτιωθεί αναφορικά με την εικόνα των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές μας. Φυσικά, οι αντιδράσεις αρκετών εργαζόμενων, αυτή τη βδομάδα, που θεωρούν ότι θίγονται από τα μέτρα που λαμβάνονται για την εξυγίανση της ελληνική οικονομίας, είναι πιθανό να συμβάλουν στην δημιουργία αρνητικής εικόνας για την κατάσταση στο εσωτερικό. Ωστόσο, όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει, η στάση των επενδυτών από το εξωτερικό, που δεσπόζουν στις συναλλαγές, αποκάλυψε πως δεν επηρεάζονται από τις κορυφώσεις των εντάσεων σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική πολιτική της χώρας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Σήμερα

Οι τιμές του πετρελαίου πήραν την κατηφόρα  σήμερα Δευτέρα, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια ώθηση για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, που βρήκε έκφραση σε ενδυνάμωση του φρονήματος των επενδυτών και κέρδη στις τιμές των μετοχών από το Τόκιο ως τη Σεούλ.

Η συμφωνία δίνει στο Ιράν κάποια ανακούφιση από τις εξοντωτικές κυρώσεις και θεωρείται ένα μεγάλο βήμα προς μια συνθήκη με μεγαλύτερη διάρκεια. Αν και το Ιράν δεν θα επιτραπεί να αυξήσει τις πωλήσεις του πετρελαίου του για έξι μήνες, οποιαδήποτε χαλάρωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή τείνει να οδηγήσει σε μείωση των τιμών του αργού.

Το μπρεντ υποχώρησε κατά 2,47 δολάρια στα 108,58 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε ένα μήνα. Η τιμή του Αργού Πετρελαίου των ΗΠΑ έχασε 88 σεντς και έπεσε στα 93,96 δολάρια το βαρέλι.
Εάν διατηρηθεί , η πτώση θα είναι ένα συν για καθαρή αγοραστική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της υψηλής τιμής της βενζίνης που δρα ουσιαστικά σαν φόρος για τους καταναλωτές.
Το ενδιαφέρον στην Ασία ήταν και πάλι εστραμμένο στις ιαπωνικές αγορές καθώς ένα αδύναμο γιεν υπόσχεται να ενισχύσει τις εξαγωγές και τα κέρδη. Ο Nikkei επιτάχυνε προς την άνοδο με κέρδη πάνω από 1,3%, έχοντας κερδίσει σχεδόν 11% σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες.

Ωστόσο καθώς τα κεφάλαια προκαλούν  πλημμύρες στις αγορές με περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι αναδυόμενες αγορές έχουν πάρει ένα κρύο στους ρυθμούς τους. Ήταν αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας δεν κατάφερε να σημειώσει οποιαδήποτε πρόοδο όλη την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και αφού η Wall Street κατάκτησε σε νέες κορυφές. Μέχρι στιγμής σήμερα, ο δείκτης ήταν στο +0,4%, καθώς οι μετοχές της Σεούλ άνοιξαν το δρόμο με μια άνοδο της τάξης του 0,7%.

Ο «πόνος» του γεν είναι κέρδη για το ευρώ

Στις αγορές συναλλάγματος, το γιεν παρέμεινε υπό πίεση καθώς οι επενδυτές το χρησιμοποιούν για τα carry trades - δανεισμός σε νόμισμα σε σούπερ χαμηλά επιτόκια για να επενδύσουν αλλού- σε πιο αποδοτικά assets.

Το δολάριο ήταν στα  101,78 γεν και «ράγισε» την παλαιά κορυφή των 101,53 γεν από τον Ιούλιο. Μεγάλο μέρος της δράσης αφιερώθηκε στη ζώνη του ευρώ έναντι του γεν, το οποίο είχε μια κούρσα με στόχο να φτάσει σε επίπεδα πάνω από τα 137,80 γεν που είναι κοντά στα υψηλά των 4 τελευταίων ετών.

Οι ταύροι στην διαπραγμάτευση μεταξύ ευρώ - γιεν έχουν τώρα τα μάτια τους, σε μια σειρά κορυφών από το 2009 που κυμαίνονται από 137,43 ως τα 139,18 γεν. Μια διάσπαση του επιπέδου των 139,18 θα φέρει το ευρώ σε έδαφος που δεν επισκέφθηκε από τον Οκτώβριο του 2008 κάτι που θεωρείται πολύ bullish από τεχνική άποψη .

Παραδόξως, τα κέρδη έχουν έρθει ακόμη, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίστηκε να προτιμά ολοένα και πιο dovish (υπέρ χαλαρωτική) πολιτική.

Νωρίτερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Benoit Coeuré επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει περαιτέρω δράση αν η ανάπτυξη του πληθωρισμού γίνει ακόμα περισσότερο αργή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ορισμένοι θεωρούν πως είναι κοινή διαπίστωση η απουσία ουσιαστικής προσφοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, από τις 22 Οκτωβρίου έως σήμερα, όταν και καταγράφηκε το υψηλό των 1.202 μονάδων. Αυτό εξηγείται από την αυξανόμενη και ισχυρή παρουσία στην εγχώρια Αγορά των ξένων επενδυτών, τους τελευταίους μήνες, οι οποίοι, βρίσκονται προς αναζήτηση υψηλών αποδόσεων και επέλεξαν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες εταιρείες με βασικό στόχο την καταγραφή σημαντικών υπεραξιών (βοήθησε και η μετάβαση της Ελλάδας στις αναδυόμενες Αγορές από τη MSCI).
 
Η αλλαγή της φρασεολογίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ της Ελλάδας και η βελτίωση συγκεκριμένων μακροοικονομικών στοιχείων (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος) αποτέλεσαν ισχυρά ερείσματα για τις τοποθετήσεις τους, έχοντας ως σύμμαχο ένα σχετικά σταθερό επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο "φιλικό" προς αυτούς. Η καθυστέρηση δημιουργίας Κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία δεν επιτρέπει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και για την Ελλάδα, καθώς και εκεί υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων.

Τουλάχιστον, η έλευση του 2014 θα οδηγήσει στην πιστοποίηση της ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα μέσω και επίσημων στοιχείων, αποδείξεις που ζητούν οι ξένοι "εταίροι" προτού εξετάσουν επί της ουσίας την ελάφρυνση του Δημοσίου χρέους, αλλά και διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της Κυβέρνησης για να απαιτήσει και όχι να ζητήσει.                                                                              
 
Η μείωση της χρονικής απόστασης από την επίσημη ημερομηνία ένταξης της εγχώριας Αγοράς στην λίστα των αναδυόμενων Αγορών που περιλαμβάνονται στον δείκτη της MSCI, επανέφερε το ζωηρό ενδιαφέρον στο Χ.Α. ανακόπτοντας το σερί συνεχόμενων πτωτικών εβδομαδιαίων κλεισιμάτων, σημειώνουν άλλοι εγχώριοι αναλυτές. Η ψυχολογία στο τέλος της εβδομάδας ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη καθώς και η απόσταση από την συμφωνία με την τρόικα φαίνεται να έχει μειωθεί ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αν και δεν περιέχουν την μεγάλη έκπληξη εμφανίζουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο φετινά τρίμηνα.
 
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 26 συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης σε στενό εύρος διακύμανσης χωρίς να χάνει την επαφή από τα υψηλά του Οκτωβρίου. Η υπέρβαση των 1.150 μονάδων ξαναβάζει το Γενικό Δείκτη σε τροχιά δοκιμασίας των υψηλών έτους ξεκινώντας από ουδέτερες ζώνες ταλαντωτών και χωρίς να διαταραχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες τάσης.
 
Το ανοδικό σενάριο έχει καλές πιθανότητες επικράτησης την ερχόμενη εβδομάδα λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνουν οι εισροές του MSCI, οι πυκνές ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και ενδεχομένως ένα καλό φινάλε για τον Νοέμβριο.
 
Το θετικό για τους αγοραστές είναι ότι η Αγορά είναι πλέον αποφορτισμένη μετά την πολυήμερη συσσώρευση τιμών δημιουργώντας, τουλάχιστον τεχνικά, ένα επίπεδο στήριξης που έχει σαν βάση την ζώνη μεταξύ 1.120 – 1.130 μονάδων. Η διαφύλαξη αυτής της ζώνης και αυτή την εβδομάδα ήταν καθοριστική για την επανείσοδο στο Χ.Α. γρήγορων χαρτοφυλακίων που ρευστοποίησαν υψηλότερα αναζητώντας χαμηλότερα επίπεδα εισόδου τα οποία ωστόσο δεν πληρώθηκαν από τους δείκτες.
 
Οι συναλλαγές έδειξαν τάσης ενίσχυσης προς το τέλος της εβδομάδας με συγκέντρωση άνω του 85% στις μετοχές που εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση του MSCI δίνοντας μια καλή ένδειξη για το τι θα πρέπει να αναμένεται στις προσεχείς δύο συνεδριάσεις.
 
Επισημαίνεται ότι στην είσοδο του Χ.Α. στις ώριμες Αγορές, στις 31 Μαΐου του 2001, η Αγορά είχε καταγράψει συναλλαγές 824 εκατ. ευρώ και ισχυρή μεταβλητότητα στο τέλος εκείνης της συνεδρίασης.
 
Πέρα από την ένταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες Αγορές το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, αξίζει να θυμόμαστε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων αφού κατά χρονική σειρά είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις από: ΕΧΑΕ, Jumbo (25/11), ΔΕΗ, Φουρλής, Τράπεζα Κύπρου (26/11), Εθνική Τράπεζα (27/11), Follie Folie, Frigoglass, Alpha Bank (28/11) και τέλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Motor Oil, Aegean,Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank στις 29/11.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Προοπτικές και ανασκόπηση της εβδομάδας

Χαμηλή μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το ηλεκτρονικό εμπόριο (E-Commerce) αναπτύσσεται.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να παρουσιάσουν συνεχιζόμενη χαμηλή μεταβλητότητα στις ΗΠΑ αφού η τρέχουσα  εβδομάδα «συντομεύεται» από τις διακοπές των Ευχαριστιών. Η επόμενη σημαντική ανακοίνωση είναι η έκθεση για την απασχόληση στις 6η Δεκεμβρίου ακολουθούμενη από τη συνεδρίαση της FOMC (επιτροπή της Fed στην οποία ανά μήνα αποφασίζουν την πολιτική της Fed) μετά από 11 ημέρες. Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την επιβράδυνση στην αποκατάσταση της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε την Παρασκευή στο 2,75 % με άνοδο 4 μονάδες βάσης στη βδομάδα.

Οι εταιρίες λιανικής πώλησης  των ΗΠΑ κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα μικτά στοιχεία για τις πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την περίοδο των διακοπών. Μια μακροπρόθεσμη απειλή για τις πωλήσεις σε «τούβλα και κονίαμα» είναι η σταθερή ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου . Πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου αυξήθηκαν 18 % σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, περισσότερες από 3 φορές την άνοδο που ίσχυσε για όλες τις πωλήσεις, και τώρα αποτελούν το 5,9% του συνόλου. Το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε σταθερά από το 1% στο 2000, θέτοντας συνεχή πίεση στα ενοίκια και στη ζήτηση εμπορικών χώρων, κατά τις εκτιμήσεις μας . Ενοίκια στα εμπορικά κέντρα έχουν μειωθεί επί 5 συναπτά έτη, σύμφωνα με την CBRE την μεγαλύτερη κτηματομεσιτική εταιρία του κόσμου, και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αδύναμες πωλήσεις, καθώς ακόμη η οικονομία ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς.

Η έκδοση ομολόγων των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί από την προηγούμενη εβδομάδα γιατί  απομένουν λίγες ευκαιρίες πριν από το διάλειμμα των Ευχαριστιών. Οι εκδόσεις ομολόγων χρέους σε παγκόσμια κλίμακα ήταν 30 δις δολάρια την περασμένη εβδομάδα τριπλάσια από τη μέση τιμή ανά εβδομάδα στο τρέχον έτος. Οι εκδόσεις των ΗΠΑ 17δις δολάρια.
Το ημερολόγιο με τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που θα δουν το φως της δημοσιότητας στη βραχεία εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, χρωματίζεται από στοιχεία σχετικά με τη στέγαση. Από τα Ευρωπαϊκά δεδομένα περιλαμβάνονται οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Επίσης αναμένονται οι εκθέσεις της εμπιστοσύνης των καταναλωτών από διάφορες χώρες , και γερμανικά και ιταλικά στοιχεία επί της ανεργίας.

S&P: Το χρονοδιάγραμμα για την Μεταρρύθμιση της Κίνας αποτελεί καλό οιωνό για τιθάσευση του Τοπικού Δημόσιου Χρέους

Η νέα ηγεσία της Κίνας φαίνεται να λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διογκούμενων επιπέδων του χρέους για τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις (τα LRGs). Η πρόσφατη ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος κατέληξε σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να μειώσει τους, χρηματοπιστωτικούς, οικονομικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους που απειλούν την κυρίαρχη πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας, αν τύχει αποτελεσματικής εφαρμογής. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κίνητρα και την ανάγκη τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεών για να δανειστούν επιθετικά. Το σχέδιο στοχεύει να επιτύχει ισχυρή εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμίσεων ως το 2020. Αλλά αναμένουμε πολύ νωρίτερα πρόοδο σε ορισμένους τομείς από αυτές. Η έμφαση της κεντρικής κυβέρνησης για τον έλεγχο των κινδύνων που συνδέονται με την ταχεία αύξηση του χρέους τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεών κατά τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να βοηθήσει για να επιταχυνθεί η εφαρμογή. Τα τοπικά δημόσια χρέη έχουν  εκτοξευθεί ανησυχητικά μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκτιμούμε ότι το ευρύ χρέος τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεών έφθασε μέχρι το τέλος του 2012, στα  14 τρισεκατομμύρια για το κινεζικό νόμισμα ή περίπου 2,300 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Με τη μεταφορά της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ, που επρόκειτο κανονικά να εκταμιευτεί το Δεκέμβριο, σχεδιάζεται να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, που δημιουργείται στο β’ εξάμηνο του 2014, ενώ για τις άμεσες ανάγκες το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόβλημα μέχρι και τον Απρίλιο, υπό την προϋπόθεση όμως πως η ροή εσόδων προς τα κρατικά ταμεία θα κινείται εντός των προβλέψεων. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή υστέρησης των εσόδων, υπάρχει κίνδυνος να προκύψει χρηματοδοτικό πρόβλημα άμεσα, νωρίτερα από το Φεβρουάριο.
  • Στα 5 δισ. ευρώ, μέχρι το 2044, εκτοξεύει τα έσοδα που εκτιμά ότι θα αποκομίσει ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά, από τη λειτουργία των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ., η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (Cosco). Αυτό επισημαίνει η Cosco στην αλληλογραφία που έχει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., προκειμένου να την ενημερώσει για τους λόγους που οδήγησαν στη νέα σύμβαση, η οποία προβλέπει την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ και στη δυτική πλευρά του Σ.ΕΜΠΟ. με παράλληλη αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι το ΑΕΠ της χώρας να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 συν 2% ετησίως.
  • Δυνητικό όφελος της τάξης των 2 δισ. ευρώ προσδοκούν οι ελληνικές τράπεζες από την εναρμόνιση των εποπτικών απαιτήσεων με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στο πλαίσιο των επικείμενων εγχώριων stress tests και τη διαμόρφωση του πήχη για τον core tier I στο 8% έναντι του 9% που παραμένει σε ισχύ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+1,08% από την BlackRock τα μεγέθη που αφορούν την Ελλάδα και στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου τα αποτελέσματα από τις θυγατρικές εξωτερικού.
  • Στο στόχαστρο της τρόικας τίθενται 849 φοροαπαλλαγές σε εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, ακίνητα, συναλλαγές, φόρους κατανάλωσης, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους, αυτοκίνητα, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2014-17. Οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές καταγράφηκαν από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνονται σε ειδικό τόμο, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή και είναι προς αξιολόγηση, καθώς περιλαμβάνει όλες τις απαλλαγές από το φόρο που ισχύουν, μετά το πρώτο «κούρεμα» που έγινε πέρυσι, όπως επίσης και την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.
  • Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η απορρόφηση από την Eurobank Ergasias ΕΥΡΩΒ-2,25% της - κατά 100% θυγατρικής της - Νέας Proton, με καταχώρηση στο Γενικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) της με αριθμό Κ2-7010/22.11.2013 απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με την οποία εγκρίθηκε η συγχώνευση.
  • Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013, στις 17:30, θα ανακοινώσει Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+0,93% της Ελλάδος τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2013 για την Τράπεζα και τον Όμιλο. Θα ακολουθήσει κλήση τηλεδιάσκεψης στις 18:00 της ίδιας ημέρας για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας στην Ασία -την πρώτη περιοχή που έγιναν οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, μετά τη σύναψη της συμφωνίας στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρέντ QA-2,67% υποχώρησε κατά 2,52 δολάρια στα 108,54 δολάρια το βαρέλι ή σε ποσοστό 2,2%.
  • Έκκληση για την έγκαιρη εισαγωγή των κανόνων «bail-in», ώστε οι πιστωτές να μοιράζονται το κόστος της εκκαθάρισης ή διάσωσης των τραπεζών της Ευρωζώνης, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Προέτρεψε δε τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, στα τέλη του 2014, για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση.
  • Η εγχώρια ζήτηση έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς επενδύσεις και κατασκευές αντιστάθμισαν την επιβράδυνση που καταγράφηκε στις εξαγωγές. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι επενδύσεις κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι κατασκευές παρουσίασαν άνοδο 2,4%.
  • Το ενδεχόμενο κλεισίματος και δεύτερης μονάδας συναρμολόγησης στο εργοστάσιό της στη Μιλούζ της ανατολικής Γαλλίας εξετάζει η PSA Peugeot Citroen, εκτός κι εάν η παραγωγή επιστρέψει σε πιο κερδοφόρα επίπεδα.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα