Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 19:00
UPD:19:04
EPA/Juan Carlos Hidalgo

Φωτογραφία αρχείου.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η επενδυτική εμπιστοσύνη γύρω από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύθηκε, μετά τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ αλλά και από τη Γερμανία, επιτρέποντας στις μετοχές να φλερτάρουν και πάλι με πoλυετή υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,08%, ο DAX ενισχύθηκε 0,25%, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,58%, ενώ 0,81%  υψηλότερα έκλεισε ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB υποχώρησε οριακά 0,1%, την στιγμή που στις ΗΠΑ ο δείκτης Dow Jones συνεχίζει και σήμερα την ανοδική του πορεία πάνω από το ψυχολογικό όριο των 16.000 μονάδων, ρεκόρ το οποίο κατέρριψε χθες.

Απώλειες 0,11% κατέγραψε ο FTSE 100 του Λονδίνου λόγω της υποχώρησης των μετοχών του κλάδου της εξόρυξης, ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών όπως η Anglo American, με την μετοχή της να κλείνει με πτώση 2,5%, η BHP Billiton ( -2,3% ) και την Rio Tinto ( -1,6%).

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις τους νωρίτερα σήμερα, έσβησε τις προσδοκίες πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σύντομα σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικό εδάφος - φήμη που είχε κυκλοφορήσει στην αγορά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο, καθώς υπάρχουν ακόμα προκλήσεις, ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να εξασφαλίσει την οικονομική ανάκαμψη.

Τα θετικά στοιχεία και από την Γερμανία έδωσαν σήμερα περαιτέρω θετικό τόνο στην αγορά, αφού επιβεβαιώθηκε η αύξηση της τάξης του 0,3% στου ΑΕΠ της χώρας κατά το γ’ τρίμηνο, και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις, καθώς ενισχύθηκε στο 109,3 το Νοέμβριο, από 107,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη βελτίωση, στο 107,7.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Whitbread έκλεισαν με άνοδο 3% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της εταιρείας από την JPMorgan, σε «overweight » από «ουδέτερες» .

Η μετοχή της Serco ενισχύθηκε 2% μετά την αναβάθμισή της από την Credit Suisse σε «υπεραπόδοση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα