Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. και της Hyundai Motor Co., μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, απροσδόκητη πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας, ότι οι δαπάνες ενδέχεται να υποχωρήσουν στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, ήταν πολύ μεγάλες και τώρα, που ο κόσμος απογοητεύτηκε, προχωρεί στην πώληση μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Atsushi Osa, ο οποίος διαχειρίζεται 110 δισ. δολ. σε μετοχές με την Sumitomo Mitsui Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος, αρνήθηκε να αναφθερθεί λεπτομερώς στο χαρτοφυλάκιό του.

Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την πτώση μεταξύ των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών στην περιφέρεια, μετά την πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών της Merrill Lynch & Co., ότι τα κέρδη της Intel Corp. το 2005, ενδέχεται να μην είναι τόσο μεγάλα. Η Intel, η μεγαλύτερη παραγωγός chip, θα ανακοινώσει αύριο, την αναθεωρημένη πρόβλεψή της για τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,8%, φθάνοντας στις 96,34 μονάδες, στις 12:54' μ.μ., ώρα Τόκυο. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, αποτελούσαν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiex, υποχωρούσε κατά 1,1%, μετά την αναθεώρηση της Standard & Poor's για το χρέος της νήσου, επικαλούμενη εθνικό έλλειμμα σε επίπεδα ρεκόρ. Πτωτικά κινούντο όλοι οι δείκτες σε κάθε αγορά της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη.

Ο περιορισμός των εξαγωγών, έχει βλάψει τις οικονομίες της Ασίας. Η οικονομία της Ιαπωνίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,1% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο από αυτό και είχε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Διαφορετικές εκθέσεις, έδειξαν σήμερα, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Αυστραλίας, περιορίστηκε το τρίτο τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε ο βαθμός απαισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρηματιών της Ν. Κορέας.

Ο δείκτης Nikkei, έχανε 1,2%, φθάνοντας στις 10.774,40 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός. Απώλειες 0,9%, σημείωνε στην Ιαπωνία και ο δείκτης Topix.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα