Ν. Κορέα: Η μεγαλύτερη μείωση τιμών καταναλωτή σε τρία χρόνια

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2004 08:42

ΠΤΩΣΗ, για πρώτη φορά σε έξι μήνες και τη μεγαλύτερη, σε χρονικό διάστημα τριών ετών, εμφάνισαν οι τιμές καταναλωτή στη Ν. Κορέα τον Νοέμβριο, καθώς τα τρόφιμα και το πετρέλαιο έγιναν πιο φθηνά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,6% από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Αυτή, ήταν και η μεγαλύτερη υποχώρησή του από τον Νοέμβριο του 2001, ενώ υπερέβη τις προβλέψεις των 10 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι εκτιμούσαν, ότι αυτές θα μειωθούν κατά 0,2%. Ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο, ενώ είχε να σημειώσει πτώση από τον Μάϊο.

Η υποχώρηση των τιμών, ενδέχεται να ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα, να μειώσει περισσότερο τα βασικά επιτόκια δανεισμού, τα οποία μείωσε σε επίπεδα ρεκόρ, στις 11 Νοεμβρίου. Η Ν. Κορέα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, βασίζεται στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, προκειμένου να διατηρήσει την ανάπτυξή της, καθώς το νόμισμά της, το ουόν, ανατιμήθηκε κατά 14% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος, απειλώντας τις εξαγωγές.

«Η μείωση των τιμών του πετρελαίου και η ισχυροποίηση του ουόν, ωθούν χαμηλότερα τιμές» ανέφερε ο Lee Jin Soo, o οποίος διαχειρίζεται 500 δισ. ουόν (477 εκατ. δολ.), με την Samsung Investment Trust Management Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει στην εξάλειψη των πιέσεων στην Κεντρική Τράπεζα, για την περαιτέρω μείωση των βασικών επιτοκίων».

Τα μέλη τις τράπεζας, που μείωσαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 3,25% κατά την τελευταία τους συνεδρίαση, θα συνεδριάσουν πάλι στις 9 Δεκεμβρίου. Τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, είχαν απορρίψει τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για μείωση του κόστους δανεισμού, επικαλούμενοι την αύξηση του πληθωρισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα