Νokia Oyj: Αύξησε και πάλι το μερίδιό της το γ' τρίμηνο

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2004 13:31

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μερίδιο, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά τη μείωση των τιμών και το λανσάρισμα νέων κινητών τηλεφώνων, απέσπασε η Nokia Oyj, ενώ η Samsung Electronics Co., ξεπέρασε τη Motorola Inc., καταλαμβάνοντας τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, για πρώτη φορά.

Το τρίτο τρίμηνο, η Nokia, απέσπασε μερίδιο 30,9%, με πωλήσεις 51,7 εκατ. κινητών, έναντι 29,7% που κατείχε το δεύτερο τρίμηνο και πτώσης από το 34,2% που κατείχε πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την σχετική έρευνα της Gartner Inc., που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Νωρίτερα φέτος, η Nokia, είχε απωλέσει μερίδιο, καθώς ο ανταγωνισμός από τις ομοειδείς της εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Samsung και της Motorola, ήταν πολύ έντονος με την παραγωγή flip-up κινητών, που φέρουν κάμερα. Από τότε, η Nokia, κατέβαλε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να πάρει πίσω το μερίδιό της, μειώνοντας τις τιμές πώλησης και λανσάροντας νέα μοντέλα.

Οι πωλήσεις της διεθνώς ήταν καλύτερες από ό,τι αναμένετο, φθάνοντας τα 167,1 εκατ. κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με την Gartner.

«Στις πιο ώριμες αγορές τηλεπικοινωνιών, όπως στη Βόρειο Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, οι πωλήσεις των κινητών για την αντικατάσταση παλαιότερων μοντέλων αυξάνονται, τονώντας την ανάπτυξη», σχολιάζει η Gartner, η οποία επεσήμανε, ότι: «Στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης, τη Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, συνεχίζεται η αύξηση του αριθμού των νέων συνδρομητών».

Το μερίδιο της Samsung, αυξήθηκε στο 13,8% από 11,2%, που ήταν πριν από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει την Motorola, της οποίας το μερίδιο υποχώρησε στο 13,4%, από 14,7% αντιστοίχως.

H Siemens, η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, έχασε μερίδιο. Αυτό, διαμορφώθηκε στο 7,6% από 9,1% που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ αυξήθηκε στο 6,9%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Gartner, η γερμανική εταιρεία είχε εξαιρετική επίδοση το τρίμηνο, στην Αμερική.

Η LG Electronics Inc., με έδρα τη Σεούλ, ξεπέρασε τη Sony Ericsson Mobile Communications Ltd., που εδρεύει στο Λονδίνο, το venture, μεταξύ της Sony Corp. και της Ericsson AB.

Οι πωλήσεις, σε κάθε μεγάλη περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο.

Φέτος, με βάση τις προβλέψεις, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων διεθνώς, θα σημειώσουν μια αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 18%, υψηλότερα από ό,τι αναμένετο, μετά την αύξηση των φορτώσεων της Νokia, αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών, σύμφωνα με εκτίμηση της ISuppli Corp., τον Νοέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα