Υπέρ του διαχωρισμού της νομισματικής από τη δημοσιονομική πολιτική ο Βάισμαν

Γερμανία: Το 2014 η ανακοίνωση για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 21:46
UPD:22:14
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Το σήμα του ευρώ, έξω από τα γραφεία της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη.

Υπέρ μιας  όσο το δυνατόν περισσότερο περιοριστικής ερμηνείας της εντολής της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό της νομισματικής από την δημοσιονομική πολιτική τάχθηκε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ μιλώντας στην «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο δήλωσε ότι: «Εντός των ορίων της Ευρωζώνης τέτοιες αγορές ομολόγων, ειδικά αδύναμων κρατών, οδηγούν σε διάδοση του κινδύνου για τη φερεγγυότητα και στα άλλα κράτη-μέλη».

Επρόκειτο για άμεση απάντηση σε  εισηγήσεις στελεχών της ΕΚΤ υπέρ της αγοράς ομολόγων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.

«Οι όροι που ισχύουν στην Ευρωζώνη (. . .) δεν επιτρέπουν επί της αρχής τέτοιες κινήσεις», δήλωσε ο γερμανός τραπεζίτης και τόνισε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει, αν χρειαστεί να ληφθούν, να ληφθούν από τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις.

Ο κ. Βάιντμαν επισήμανε ακόμη ότι αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΚΤ συζητά τόσο διεξοδικά για την σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.

«Τέτοιες συζητήσεις δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως αδυναμία μας, αλλά ως δύναμη», κατέληξε.

Το 2014 η ανακοίνωση για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας  θα ανακοινώσει την επόμενη χρονιά την απόφασή του σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

 «Η απόφαση (…) δεν θα ανακοινωθεί φέτος», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να δώσει με βεβαιότητα μια ημερομηνία και ότι το δικαστήριο «σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία (εξέτασης της υπόθεσης) το συντομότερο δυνατό».

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο έχουν προσφύγει πολλοί ευρωσκεπτικιστές, μεταξύ αυτών και καθηγητές πανεπιστημίου, εξετάζει αν οι μηχανισμοί διάσωσης της ευρωζώνης είναι σύμφωνοι με το γερμανικό σύνταγμα.

Έχει ήδη εξετάσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το σύμφωνο νομισματικής σταθερότητας και τα έχει εγκρίνει.

Τώρα εξετάζει το πρόγραμμα αγοράς από την ΕΚΤ κρατικού χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης (OMT), που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο του 2012, όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα