Π. Μπόφινγκερ: «Ένας εκ των κερδισμένων της Ευρωζώνης» η Γερμανία

Δηλώσεις ενός εκ των «σοφών» της γερμανικής καγκελαρίας σε αυστριακή εφημερίδα
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 18:54
UPD:19:21
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Ο κ. Μπόφινγκερ (φωτογραφία αρχείου) τάσσεται υπέρ της «περισσότερης Ευρώπης», ενώ επέκρινε τα ΜΜΕ επειδή, όπως είπε, έχουν διαμορφώσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα.

Η Γερμανία είναι ένας εκ των κερδισμένων στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ και ένας εκ των πέντε «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung.

«Στη Γερμανία εκνευρίζονται πολλοί, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τις εγγυήσεις που δίνονται για την Ελλάδα και κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι ο προϋπολογισμός στη Γερμανία, εξαιτίας των τρομερά χαμηλών επιτοκίων, εξοικονομεί ετησίως 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές τόκων», τόνισε.

Ο κ. Μπόφινγκερ τάσσεται υπέρ της «περισσότερης Ευρώπης», ενώ επέκρινε τα ΜΜΕ επειδή, όπως είπε, έχουν διαμορφώσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα. Παράλληλα, υποστηρίζει μια ταχύτερη υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης.

Σύμφωνα με τον γερμανό καθηγητή, χρειάζεται μια περισσότερο ενισχυμένη δημοσιονομική ένωση και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκιαγραφώντας την ίδια στιγμή τι θα συμβεί αν επικρατήσει η τάση για «λιγότερη Ευρώπη», δηλαδή η επιστροφή κοινοτικών αρμοδιοτήτων στα εθνικά κράτη.

Κατά την άποψή του, το τωρινό σύστημα δεν είναι σταθερό, ακριβώς επειδή η Ε.Ε. δεν έχει αρμοδιότητες σε μερικούς τομείς και σε μεγάλα οικονομικά «σοκ» υπάρχει κίνδυνος να μην τα αντέξει το σύστημα, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπόφινγκερ, ακόμη και να υπήρχαν η πεσέτα και η λίρα, στην Ισπανία «θα είχε σκάσει η φούσκα των ακινήτων» και η Ιταλία θα είχε προβλήματα εξαιτίας της μειούμενης ανταγωνιστικότητάς της. Όπως επεσήμανε, δεν θα ήταν δυνατόν να αποφευχθεί υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων από την Ισπανία και την Ιταλία, με βαριές ζημίες για την εξαγωγική βιομηχανία σε Γερμανία και Αυστρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα