Ε.Ε.: Προδικαστική διαδικασία για τα δημοσιονομικά

Αποστολή επιστολής στον υπουργό Οικονομίας
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2004 14:22
UPD:16:12

THN ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ προδικαστικής διαδικασίας για τα λανθασμένα και ελλιπή δημοσιονομικά στοιχεία των παρελθόντων ετών, με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει την προδικαστική διαδικασία διαπιστώνοντας «τις αδυναμίες στην υποβολή δημοσιονομικών στοιχείων από τις ελληνικές αρχές, τις ανεπάρκειες στην παροχή των στοιχείων αυτών από την Eurostat και τα όρια του σημερινού συστήματος υποβολής και παροχής στοιχείων στο σύνολό του».

Όπως είπε ο κ. Αλμούνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ζητώντας του να βεβαιώσει πως εφεξής τα στοιχεία που θα δίνει η χώρα μας για τη δημοσιονομική της κατάσταση, θα είναι αξιόπιστα, πλήρη και χωρίς λάθη.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία ο έλληνας υπουργός έχει στη διάθεσή του δύο μήνες για την απάντησή του.

«Παρ' όλο που οι πληροφορίες που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψαν να περιοριστούν σημαντικά τα σημεία μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση της Ελλάδας να υποβάλλει στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η χώρα αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την υποβολή και τον έλεγχο των στοιχείων για το έλλειμμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή κίνησε σήμερα τη διαδικασία παράβασης «προκειμένου να αποτραπεί η διαβίβαση λανθασμένων ή ελλιπών στοιχείων στο μέλλον».

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Αλογοσκούφης, είναι καθ’όλα έτοιμος να απαντήσει με πειστικό τρόπο και να δώσει τις εγγυήσεις που ζητάει η Επιτροπή, και δεν αναμένεται η διαδικασία να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο, αυτό της αιτιολογημένης γνώμης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», κοινοτικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ ιδιαίτερα αποκαλυπτικός υπήρξε και για τις προθέσεις του Επιτρόπου στο θέμα της Eurostat.

Όπως είπε, στόχος του κ. Αλμούνια δεν είναι να οδηγήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ούτε να την καταδικάσει. Αυτό που θέλει είναι εγγυήσεις ότι στο εξής όλα τα στοιχεία που θα κοινοποιούνται για τα φορολογικά έσοδα, τις κοινωνικές δαπάνες (νοσοκομεία), κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα είναι αξιόπιστα. Θεωρεί ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές του στατιστικού συστήματος.

Ο Επίτροπος είναι απολύτως διατεθειμένος να παραπέμψει στο κοινοτικό αρχείο την προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αν η κυβέρνηση του δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές του συστήματος.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατέθεσε χθες στη Βουλή την έκθεση της Eurostat για την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Στην έκθεση μεταξύ άλλων τονίζονται τα ακόλουθα:

* Η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής για την Eurostat στο παρελθόν. Οι σχετικές αμφιβολίες της Eurostat διατυπώθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν με υποσημειώσεις, ιδιαίτερα σχόλια και αστερίσκους στα δελτία τύπου της.

Οι βασικοί λόγοι της αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2000-2003 μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

- Ελλιπής καταγραφή των αμυντικών δαπανών.

- Υπερεκτίμηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών οργανισμών.

- Αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα (κυρίως από ΦΠΑ).

Αμυντικές δαπάνες

Τα στοιχεία των αμυντικών δαπανών ήταν στην ατζέντα των επαφών μεταξύ Eurostat και ελληνικών αρχών τουλάχιστον από το 1994. Τα στοιχεία που παρέχονταν από τις ελληνικές αρχές ήταν ασυνεπή και η πληροφόρηση για τα συμβόλαια παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού ήταν αντιφατική. Οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν με δανεισμό δεν καταγράφηκαν τα τελευταία 7 χρόνια.

Αναλήψεις χρεών

Οι αναλήψεις χρεών αποτέλεσαν σημαντικό θέμα κατά την αναθεώρηση των στοιχείων τον Οκτώβριο 2002. Έτσι ενώ η Eurostat είχε αποσαφηνίσει από το 1996 τους κανόνες που έπρεπε να εφαρμόζονται, η Ελλάδα δεν τους εφάρμοζε με συνέπεια και τα σχετικά στοιχεία άλλαζαν συχνά.

Κεφαλαιοποιημένοι τόκοι

Το θέμα αυτό συζητήθηκε πολλές φορές μεταξύ της Eurostat και των ελληνικών στατιστικών αρχών την περίοδο 1996-98. Η Eurostat θεώρησε ότι δεν θα υπήρχαν λογιστικές δυσκολίες στη σωστή καταγραφή των κονδυλίων αυτών. Τελικά συμπεριλήφθηκαν στη δημόσια ληψοδοσία μόνο μικρά ποσά και μόλις το Σεπτέμβριο 2004 διορθώθηκε πραγματικά η συστηματικά ελλιπής καταχώρηση των ποσών αυτών για κεφαλαιοποιημένους τόκους.

Tαξινόμηση της ΔΕΚΑ

Η Eurostat είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της για τη λειτουργία της ΔΕΚΑ, καθώς θεωρούσε ότι η ΔΕΚΑ ενεργούσε εκ μέρους και κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησης και ήταν αμφίβολο αν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μονάδα με αυτονομία αποφάσεων.

Ασφαλιστικοί οργανισμοί

Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό ξεκίνησαν το 1998, λόγω της έκπληξης που προκάλεσε το μέγεθος των πλεονασμάτων αυτών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες-μέλη. Η Eurostat ζήτησε το 2002 έναν κατάλογο των ασφαλιστικών φορέων και των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Επανήλθε στο θέμα το Σεπτέμβριο του 2003, και έδωσε προθεσμία μέχρι το Σεπτέμβριο 2004 για την παροχή πιο αξιόπιστων στοιχείων. Έτσι, διενεργήθηκε από την άνοιξη του 2004 νέα εκτενής έρευνα από την ΕΣΥΕ για όλους αυτούς τους φορείς, που κάλυψε τα έτη 2002 και 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα