Ιαπωνία: Ανοδος των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών

Μετά την απόσπαση μεγαλυτέρου μεριδίου αγοράς στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2004 08:04

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της Nissan Motor Co. και της Toyota Motor Corp., καθώς οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, κατέκτησαν μερίδιο ρεκόρ τον περασμένο μήνα στην αγορά αυτοκινήτων των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, το οποίο απέσπασαν από την General Motors Corp. και την Ford Motor Co.

Το συνδυασμένο μερίδιο των 10 ασιατικών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες ανταγωνίζονται στην αγορά των ΗΠΑ, ανήλθε στο 34,5% το ενδεκάμηνο μέχρι και τον Νοέμβριο, έναντι 32,6%, που κατείχαν στο σύνολο του 2003, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Autodata Corp. Τον Νοέμβριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Nissan, της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης 26%, 4,4% αυξήθηκαν οι πωλήσεις της Toyota, της μεγαλύτερης ιαπωνικής, μετά την αύξηση των νέων μοντέλων τους, Nissan Armada και Scion Toyota, αντιστοίχως.

Η General Motors και η Ford δεν βελτίωσαν αρκετά τα μοντέλα τους, προκειμένου να περιορίσουν την άνοδο της Toyota, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση των εκθέσεων ποιότητας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Σήμερα, οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν, ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους στη Β. Αμερική το πρώτο τρίμηνο του 2005, περισσότερο από 7%, αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεών τους.

«Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελούν απειλή για τις αντίστοιχες των ΗΠΑ», ανέφερε ο Naohiko Sasaki, ο οποίος διαχειρίζεται 3,5 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Kokusai Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η Toyota και η Nissan, κερδίζουν πελάτες, καθώς έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να παράγουν νέα μοντέλα».

Οι μετοχές της Τoyota, σημείωναν άνοδο 1,6% και διαπραγματεύθηκαν κατά 1% υψηλότερα, φθάνοντας στις 3.850 γιέν η μία, στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Οι μετοχές της Nissan κέρδιζαν ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 1.103 γιέν η μία. Ανοδο 1,8% σημείωναν οι μετοχές της Honda, φθάνοντας στις 4,980 γιέν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα