ΟΟΣΑ: «Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 12:42
UPD:13:35
ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναθεώρησε επί τα χείρω τις έως τώρα προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, "σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της υποβάθμισης των προβλέψεων για πολλές αναδυόμενες οικονομίες" και ιδιαίτερα την Βραζιλία και την Ινδία.

OECD MULTIMEDIA

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ εφέτος θα καταγραφεί ανάπτυξη 2,7% σε παγκόσμιο επίπεδο, 3,6% το επόμενο έτος και 3,9% το 2015. οι αντίστοιχες προηγούμενες προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού ήταν: 3,1% για το 2013 και 4,0% για το 2014.

"Η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να προοδεύει με έναν μέτριο ρυθμό, επιτάχυνση του οποίου αναμένεται το 2014 και το 2015", επισημαίνει στη σχετική μελέτη που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ.

Για τις ΗΠΑ προβλέπει πως η ανάπτυξη το 2014 θα κυμανθεί στο 2,4%, ενώ υποβαθμίζει ελαφρώς την ανάπτυξη για την Ευρωζώνη.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει μείνει πίσω και είναι άνιση,  και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει και πάλι τη χαλάρωση της πολιτικής της, εάν οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού γίνουν πιο σοβαροί, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης πρέπει να είναι ταχεία, ενώ οι όποιες τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών πρέπει να εντοπιστούν με αξιόπιστο τρόπο, από τα επικείμενα stress tests και τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού από την ΕΚΤ.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει πως η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 1% το 2014, λίγο κάτω από τις εκτιμήσεις του Μαΐου που είχαν διαμορφωθεί στο 1,1%. Ωστόσο, ο Οργανισμός αναβάθμισε τις προβλέψεις του 2013 για την περιοχή, από συρρίκνωση 0,6% σε συρρίκνωση 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα