Το ράλι συνεχίζεται

Στα υψηλότερα δυόμισι ετών οι μετοχές
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:18

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ το ράλι στην Ευρώπη χθες, με τις μετοχές να διαμορφώνονται κοντά στα υψηλότερα δυόμισι ετών, χάρη στα κέρδη του κλάδου φαρμάκων και ασφαλειών αλλά και στην ανάκαμψη του δολαρίου μετά το νέο ιστορικό ναδίρ έναντι του ευρώ που άγγιξε τις πρωινές ώρες.

Η αύξηση των εσόδων από τα ασφάλιστρα οδήγησαν τη μετοχή της Swiss Life σε άνοδο 4,6%, ενώ η επενδυτική αναβάθμιση της Scor ώθησε τη μετοχή της εταιρείας σε άνοδο 6,3%.

Την ίδια στιγμή η είδηση για την παρουσίαση νέου φαρμάκου από τη βελγική εταιρεία φαρμάκων και βιοτεχνολογίας UCB στήριξε τον φαρμακευτικό κλάδο.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,36%, στις 1.038,59 μονάδες, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Ιουλίου του 2002, μόλις 2 μονάδες χαμηλότερα από το ρεκόρ των 1.040,55 του προηγούμενου μηνός.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,46%. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι για τις χρηματιστηριακές αγορές εκτός των ΗΠΑ, η πτώση του δολαρίου συνιστά μεν απειλή για τα κέρδη από τις εξαγωγές, όμως η απειλή αυτή περιορίζεται κάπως από την απομάκρυνση άλλων λόγων ανησυχίας.

«Είδαμε την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τις εταιρείες να συνεχίζουν να ανακοινώνουν θετικά αποτελέσματα και τις μετοχικές αποτιμήσεις να παραμένουν ελκυστικές», αναφέρει ο Τζον Χάθερλι, αναλυτής της M&G Asset Management.

H Wall Street πήρε «ανάσα» μετά το προχθεσινό ράλι, καθώς η περαιτέρω πτώση των τιμών πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη του ενεργειακού τομέα. Οι τιμές του αργού υποχώρησαν επιπλέον 6% χθες, εξέλιξη θετική για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς βελτιώνει τις προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ομως, τα νέα δεν ήταν ιδιαίτερα καλά για τις μετοχές του ενεργειακού τομέα, με τη μετοχή της Exxon Mobil και της ChevronTexaco να υποχωρούν 2% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, η μέτρια αύξηση των πωλήσεων που παρουσίασαν οι μεγάλοι όμιλοι λιανικής των ΗΠΑ το Νοέμβριο υπογράμμισε το συγκρατημένο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ παράλληλα άσκησε πιέσεις στις μετοχές του τομέα λιανικής.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 5,10 μονάδες, ποσοστό 0,05%, φθάνοντας στις 10.585,12 μονάδες. Με άνοδο 5,34 μονάδων, ποσοστό 0,25%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.143,57 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,75%, στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα