Πολλά παράπονα έχουν οι ξενοδόχοι από τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, όχι για το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, αλλά για το σχέδιο νόμου περί των πνευματικών δικαιωμάτων που προωθεί στη Βουλή.
Το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων ταλαιπωρεί χιλιάδες ξενοδόχους ανά την Ελλάδα. Οπως αναφέρουν από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, κάθε ημέρα περίπου 30 ξενοδόχοι είναι κατηγορούμενοι στα δικαστήρια. Να ζητάς από ένα ξενοδοχείο, του οποίου οι πελάτες είναι κατά 99% ξένοι, να καταβάλλει υπέρογκα δικαιώματα για παλιές ελληνικές ταινίες είναι κάτι που αντιβαίνει κάθε λογική, επισημαίνουν οι ξενοδόχοι και ζητούν καιρό τώρα μία συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» από την πλευρά του υπουργείου.
Πάντως, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποσχέθηκε ένα γενικότερο διάλογο για τον πολιτισμό. «Πριν απ’ όλα μάς ενδιαφέρει η προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών» σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό δεν πρέπει να δημιουργήσει αντίθεση με την προστασία άλλων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας… Γι’ αυτό σας καλώ σε μια επιτροπή διαλόγου για τον καθορισμό κοινά αποδεκτών αμοιβών...». «Σας καλώ, επίσης, σε ένα γενικότερο διάλογο για τον πολιτισμό στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, γιατί τουρισμός χωρίς πολιτισμό -αρχαίο, αλλά και σύγχρονο- δεν μπορεί να υπάρξει» κατέληξε.
Εύκολα θα συμφωνήσει κανείς με την ανάγκη προστασίας της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με στόχο -πέραν του προφανούς, της διαφύλαξης της εθνικής μας ταυτότητας στο πέρασμα των χρόνων- την παροχή ενός ισχυρού όπλου στην προσπάθεια βελτίωσης του τουριστικού μας προϊόντος. Ομως, για να μπορέσει να αποφέρει, εκτός από υπερηφάνεια, και ουσιαστικά έσοδα η πολιτιστική μας παράδοση, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ελληνικός τουρισμός και για να γίνει αυτό πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και τα ξενοδοχεία.
Είναι απολύτως παραδεκτό ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι σύνθετο και μεταξύ των συστατικών του ο πλούσιος ελληνικός πολιτισμός έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα στάθμιση. Η διαπίστωση αυτή συνεπάγεται τον αρμονικό συνδυασμό όλων των διαθέσιμων πολιτισμικών στοιχείων με την παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών που ενισχύουν την ελληνική τουριστική θέση στο διεθνή ανταγωνισμό και μεγιστοποιούν τα έσοδα που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία.
Αυτός, λοιπόν, ο γενικότερος διάλογος, που σκοπεύει να ξεκινήσει το υπουργείο Πολιτισμού, είναι φρόνιμο να υπερβεί το στάδιο του σχεδιασμού και των εξαγγελιών όσο γίνεται γρηγορότερα, για να περάσει στη φάση της υλοποίησης.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - [email protected]