Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα δράσει το 2014 και όχι τον Δεκέμβριο

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 17:06
UPD:17:09
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η ΕΚΤ έχει επεκτείνει ήδη την πολιτική της για να παρέχει στις τράπεζες όση ρευστότητα χρειάζονται μέχρι τα μέσα του 2015. Στη φωτογραφία, το σήμα του ευρώ, έξω από τα γραφεία της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη.

Ο Μάριο Ντράγκι, μετά την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων, δεν αναμένεται να προχωρήσει σε νέα ένεση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τον επόμενο μήνα, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι.

Ενώ η πλειοψηφία των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, εκτιμά πως η πιθανότερη επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι μία νεά ενίσχυση της ρευστότητας, όπως νέα μακροπρόθεσμα δάνεια - LTROs, το 77% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί στο πρώτο ή στο δεύτερο τρίμηνο του 2014. Μόλις το 9% εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δράση το Δεκέμβριο.

Η έκπληξη της ΕΚΤ με τη μείωση των επιτοκίων, η οποία σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους της δημοσκόπησης ήταν δικαιολογημένη, πήγε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Αυτό πυροδότησε εικασίες μεταξύ των οικονομολόγων και των επενδυτών γύρω από το τι είναι πρόθυμοι να κάνουν οι φορείς χάραξης πολιτικής, εάν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί περαιτέρω, ή η οικονομική ανάκαμψη εξασθενήσει.

Η ΕΚΤ επιθυμεί να κατανοήσει την επίδραση που είχε η μείωση των επιτοκίων στη ρευστότητα, την πιστωτική επέκταση και στα νομισματικά μεγέθη, όπως σημειώνει ο Ματέο Κομινέτα, οικονομολόγος της HSBC Holdings. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι σημαντικά, θα προχωρήσει σε ένα νέο LTRO. «Νομίζω ότι θα πρέπει να δράσει και πάλι» , όπως τονίζει.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ καταρτίζουν σχέδια για να κρατήσουν ισχυρή την ροή των κεφαλαίων προς τις  τράπεζες, για να αποτραπεί μια κρίση ρευστότητας, όταν ο πρώτος η γύρος LTRO πρέπει να αποπληρωθεί στις αρχές του 2015. Ο Ντράγκι ζήτησε από μία τεχνική επιτροπή να εξετάσει λύσεις, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα πηγές στην ΕΚΤ.

Τα νέα μέτρα ρευστότητας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πιο μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο, διαφορετικής διάρκειας ή κανόνες σχετικά με το πώς οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιούν τα μετρητά. Άλλα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν αλλαγές στις απαιτήσεις αποθεματικών ή εγγυήσεων ή την αναστολή των λειτουργιών απορρόφησης ρευστότητας.

Η ΕΚΤ έχει επεκτείνει ήδη την πολιτική της για να παρέχει στις τράπεζες όση ρευστότητα χρειάζονται μέχρι τα μέσα του 2015. Ο Ντράγκι δήλωσε στις 7 Νοεμβρίου ότι η ΕΚΤ είναι «έτοιμη να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να εξασφαλίσει πως οι συνθήκες στην αγορά χρήματος δεν εμποδίζουν τη μετάδοση της επεκτατικής πολιτικής της τράπεζας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Στη δημοσκόπηση του του Bloomberg, το 60% των οικονομολόγων εκτιμά ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι μια ένεση ρευστότητας. Ένα 8% βλέπει πως αυτό το μέτρο θα συνδυαστεί με μείωση των επιτοκίων. Το 8% επίσης, προβλέπει μείωση του βασικού επιτοκίου και μόνο, ενώ το 8% και πάλι, βλέπει αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων. Δύο οικονομολόγοι από τους συνολικά 37 εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ποσοτική χαλάρωση.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι 22 από τους οικονομολόγους συμφώνησαν ότι η μείωση των επιτοκίων αυτού του μήνα ήταν δικαιολογημένη, με τους υπόλοιπους να διαφωνούν, και 27 επεσήμαναν πως το forward guidance του Ντράγκι από τον Ιούλιο, υπήρξε αποτελεσματικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα