ΣΕΒ: Το όριο της ανήκεστης βλάβης είναι κοντά

Η ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για την ενέργεια στο επίκεντρο ανακοίνωσης
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 15:05
UPD:16:03
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

«Η λέξη βιομηχανία έχει γίνει περίπου μεταφορική, η έννοια της βιομηχανικής αναγέννησης φαντάζει εξωτική» αναφέρεται στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.

Ο όρος «βιομηχανική πολιτική» δεν υπάρχει στον δημόσιο διάλογο της Ελλάδας «της ύφεσης και της απο-ανάπτυξης», η οποία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπου τονίζεται ότι η παραγωγική βάση της χώρας καταρρέει.

«Η λέξη βιομηχανία έχει γίνει περίπου μεταφορική, η έννοια της βιομηχανικής αναγέννησης φαντάζει εξωτική» αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι παρά την έμφαση που δίνεται από την Ε.Ε. στην επιστροφή στην πραγματική βιομηχανία, με αιχμή τη βιομηχανία, ο όρος «βιομηχανική πολιτική» λάμπει δια της απουσίας του από τα επίσημα κείμενα για τις προτεραιότητας της ελληνικής προεδρίας.  

Ο ΣΕΒ αναφέρεται στην ανάγκη χάραξης και υλοποίησης μίας εθνικής πολιτικής για την ενέργεια, η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πολιτικές, θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία των θεσμικών οργάνων και το κύρος των ρυθμιστικών αρχών, θα «προτάσσει την ασφάλεια του δικαίου για όλους όσους όσοι συμμετέχουν στην αγορά αυτή», θα εγγυάται την επάρκεια και ασφάλεια της παραγωγής και θα λαμβάνει υπόψιν της τις ιδιαιτερότητας παραγωγών και καταναλωτών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τα εξής θέματα:

  • Τον καθορισμό, με αντίστοιχη δέσμευση, του εθνικού ενεργειακού μίγματος.
  • Την υιοθέτηση ορθολογικής πολιτικής ως προς τις ποικίλες χρεώσεις στις τρεις τάσεις 
  • Την τιμή του φυσικού αερίου, «όπου πρέπει επειγόντως να διασφαλίσει εκείνο που επέτυχαν οι ανταγωνιστές μας: να πληρώνουν –και μάλιστα αναδρομικά—  έως και 30% λιγότερο από εμάς».
  • Τις επιπτώσεις της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.
  • Τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στα ενεργειακά προϊόντα στα ελάχιστα που ισχύουν στην Ευρώπη.
  • Το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

«Ας γίνει επιτέλους συνείδηση ότι η παραγωγική βάση της χώρας καταρρέει.   Το όριο της ανήκεστης βλάβης είναι κοντά.  Τούτη την ώρα που η Ευρώπη αναζητεί μια νέα βιομηχανική στρατηγική ως εφαλτήριο για την έξοδο από την κρίση, καλούμε την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάψουν να κωφεύουν» αναφέρει ο ΣΕΒ, ζητώντας να γίνει η ανάγκη παραγωγικής ανασύνταξης της χώρας επίκεντρο και σημείο σύγκλισης του πολιτικού διαλόγου. 

Κλείνοντας, ο σύνδεσμος ζητά από την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν στο τραπέζι με τους φορείς της παραγωγής για να αποκτήσει και η Ελλάδα μια εθνική βιομηχανική πολιτική που θα στηρίξει την εγχώρια βιομηχανία. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα